28 kilo vuurwerk ingeleverd bij inleverpunt Hoorn, gemeente zet boa’s in burger in

31 december 2021 12:38

Bij de vuurwerkinzamelingsactie afgelopen week werd in totaal 103,5 kilo aan vuurwerk ingeleverd bij de Hoornse, Alkmaarse en Den Helderse branweerkazernes. Tijdens Oud en Nieuw geldt dit jaar een vuurwerkverbod. Om hierop te handhaven worden in ieder geval in Hoorn boa’s in burger ingezet.

Al zeker 25 kilo aan vuurwerk ingeleverd

In Hoorn werd 28,5 kilo aan vuurwerk opgehaald, in Alkmaar 35 en in Den Helder 40. De actie was een gezamenlijk initiatief van de zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord en de brandweer. Gedurende drie dagen konden mensen hun vuurwerk inleveren.

Brandweercommandant Kees Jong is tevreden: “Er is meer ingeleverd dan ik van tevoren verwacht had.” Vooral gisteren, de laatste inleverdag, wisten nog veel mensen de weg naar de drie inzamelplekken te vinden en werd er nog zo’n 49 kilo ingeleverd.

Ook de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg is blij dat mensen gebruik hebben gemaakt van de inleverplekken. “Het is niet veilig om vuurwerk in huis te bewaren. Specialisten hebben het vuurwerk op verantwoorde wijze afgevoerd.”

Handhaving

Dit jaar geldt tijdens de jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. De gemeente Hoorn laat weten daar vandaag met de inzet van vijf boa’s op te handhaven. Een deel van die boa’s lopen rond in burger. “Tot nu toe is het rustig”, vertelt een woordvoerder. De boa’s werken vandaag nauw samen met de politie en brandweer. 

Afgelopen week konden inwoners via Facebook melding maken van vuurwerkoverlast. Daar is volgens de gemeente veel gebruik van gemaakt, maar het heeft niet geleid tot betrappingen. Er zijn dus ook geen boetes uitgedeeld. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405