19 voorkeurslocaties gevonden voor huisvesten arbeidsmigranten in West-Friesland

21 december 2022 19:13
Bron: ANP/Jaco Klamer

Er zijn 19 voorkeurslocaties gevonden om arbeidsmigranten onder te brengen in West-Friesland. Buitenlandse werknemers zijn namelijk erg belangrijk voor de economie van deze regio. Uit onderzoek blijkt dat de vraag van bedrijven naar buitenlandse werknemers verder zal toenemen. Daarom zijn de komende jaren minimaal 3.000 logiesplekken nodig om werknemers in de regio te kunnen huisvesten. 

Arbeidsmigranten aan het werk tussen de broccoili

Een ‘Center Parcs’ voor arbeidsmigranten bedacht door West-Friese ondernemers stuitte eerder op de kritiek, omdat het té grootschalig zou zijn, maar ook het plan van een pension voor acht arbeidsmigranten in Andijk kon rekenen op weinig draagvlak.

Toch zijn de zeven West-Friese gemeenten erin geslaagd om een aantal locaties te vinden voor huisvesting voor nieuwe arbeidsmigranten. Dit hebben ze gedaan na een aantal locatieonderzoeken.

Bijeenkomsten en enquêtes

Tijdens bijeenkomsten met belanghebbenden, zoals Dorps- en wijkraden, bedrijven, huisvesters en ondernemersorganisaties, is gekeken welke criteria belangrijk worden gevonden in de zoektocht naar goede locaties. Ook is er een online enquête gestuurd, waarin ruim 500 inwoners, bedrijven en ondernemers hebben aangegeven hoe zij tegen het huisvestingsvraagstuk aankijken. Zij hebben ook voorstellen kunnen sturen naar de gemeente voor geschikte plekken in de regio.

Bekijk hieronder de voorkeurslocaties die zijn aangewezen (tekst gaat verder onder de foto):

voorkeurslocaties westfriesland immigranten

Op de kaart zijn op de rode vlakken de voorkeurslocaties te zien. Dit is in: Venhuizen/Hem, Hoogkarspel/Lutjebroek, Westwoud, Schepenwijk, De Gouw & Westeinde, Hoorn, Zwaag (westzijde), Obdam, Hensbroek, Oosteinde, De Veken, Wognum, Hauwert, bedrijventerrein WFO, het Grootslag, Andijk, Medemblik, Benningbroek en Zevenhuis. 

Deze 19 locaties zien de zeven West-Friese gemeenten als gebieden die kansrijk en noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van middelgrote huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten. De gemeenten gaan nu kijken welke vorm het vervolgproces voor elk van de voorkeurszoekgebieden krijgt. 

Arbeidsmigranten in West-Friesland 

De arbeidsmigranten die werkzaam zijn in West-Friesland komen voornamelijk uit Polen. Dit geldt voor circa 70 procent van de arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de regio.

De verwachting is dat er de komende jaren steeds meer een verschuiving plaatsvindt richting andere herkomstlanden, waaronder voornamelijk Roemenië. De belangrijkste sector waar arbeidsmigranten in de regio werken is de landbouw en visserij.

Dit aandeel is aanzienlijk groter dan het gemiddelde van Nederland. Van de arbeidsmigranten in de regio werkt 25 procent via een uitzendbureau, met name in de logistiek, tuinbouw, voedingsindustrie, metaalindustrie, landbouw en transport.

Daarnaast vormen ook de groot- en detailhandel belangrijke werksectoren voor de arbeidsmigranten in West-Friesland. Jaarlijks is er is in juli een ‘zomerpiek’ van het aantal werkzame personen in de regio.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844