’20 euro dames’ bellen inwoners wakker om geld te lenen: “Zelfs bij buren van tachtig”

1 oktober 2021 06:30

Dame(s) die ’s nachts aanbellen om geld te bedelen, meestal met de smoes dat ze geen geld hebben voor de trein. Al een aantal maanden hebben inwoners van de Kersenboogerd in Hoorn er hinder van. “Ze heeft zelfs ’s nachts bij mijn buren van tachtig aangebeld, dat kan echt niet!”, zegt een boze bewoonster, die anoniem wil blijven.

“Ik zie altijd hier één vrouw staan, maar volgens mij zijn het er twee. De dame die ik zie, is heel mager, zwart geverfd haar, maar kleedt zich netjes”, zegt de bewoonster die aan de Mathilde Wibautstraat, vlakbij station Kersenboogerd, woont. “Ik zie haar vaak hier voor de deur. Van de week nog stond ze ’s avonds laat in haar telefoon te schreeuwen en met harde muziek aan. Geregeld bel ik de politie, maar die doen niks.”

Ook Dion Swart, bewoner van het Hoornse Venenlaankwartier, kan erover meepraten. Hij werd in de nacht van dinsdag op woensdag om 1.30 uur uit bed gebeld. Hij sprak met de vrouw aan zijn voordeur. Kijk hieronder naar de beelden.

Tekst gaat verder onder de video

“Kunt u mij twintig euro lenen voor de trein, want ik heb mijzelf buitengesloten”, vraagt de vrouw, waarop Swart haar van duidelijke repliek dient. “Ik heb geen los geld. Vindt u het niet raar om zo laat nog aan te bellen bij mensen?” De vrouw excuseert zich en vertrekt.

Dion heeft melding gemaakt bij de wijkagent en heeft via een online buurtgroep ook buren op de hoogte gebracht. “Het grappige is dat op het tijdstip dat ze aanbelt dus ook helemaal geen treinen meer rijden”, merkt Swart nog op.

Regelmatig meldingen

Het bedelen gaat soms gepaard met (verbaal) agressief gedrag. Zowel handhaving als de politie ontvangen met regelmaat meldingen van bewoners, bezoekers en ondernemers van overlastgevende bedelarij. Het speelt niet alleen in de Kersenboogerd, maar ook in andere delen van Hoorn, zoals bij winkelstraten in de binnenstad en bij winkelcentra in de wijken.

“Vaak lezen we bij de ontvangen overlastmeldingen dat een persoon al meerdere dagen op een plek staat. De emmer is dan dus echt aan het overlopen bij bijvoorbeeld een ondernemer of bewoner. Dan doen zij melding”, zegt een woordvoerder van gemeente Hoorn.

Verbod op bedelen

Tot nu toe was er geen grond voor de politie en handhaving om iets te kunnen doen. Maar sinds vorige week heeft de gemeente Hoorn  een verbod op bedelarij ingesteld. Het is daarmee verboden op of aan de weg, of in een voor publiek toegankelijk gebouw om geld of andere zaken te bedelen. Wie dat toch doet, kan een boete krijgen. 

“Het uitgangspunt is om bedelaars aan te spreken, bijvoorbeeld door onze handhavers, en vervolgens hen te leiden naar de juiste zorg en ondersteuning. In sommige gevallen zal de aangeboden hulp of zorg niet geaccepteerd worden. Maar dan kan er door handhaving in ieder geval een dossier worden opgebouwd”, aldus een woordvoerder van gemeente Hoorn.

Gesprek van de dag 

Ook op social media wordt er volop over het bedelen gesproken. “Het gaat al maanden zo, ook bij winkels op het Betje Wolfplein wordt de bedelende dame weggestuurd”, zegt de bewoonster van de Wibautstraat. “Soms staat ze gewoon bij de pinautomaat op mensen te wachten om ze aan te spreken.” 

De gemeente Hoorn gaat niet in op de vraag hoeveel overlastmeldingen er zijn gedaan. Ook kan de gemeente niks zeggen of er al boetes zijn uitgedeeld.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844