200.000 euro op de plank voor restauratie varkensboetje, maar er gebeurt niks

25 november 2021 14:21

Ondanks alle beloftes vanuit de gemeente is het vakensboetje in Midwoud nog steeds niet gerestaureerd. Omdat er in het dorp een zonneweide werd aangelegd, beloofde de gemeente Medemblik het oude pand te renoveren. Al anderhalf jaar ligt er 200.000 euro op de plank, maar tot teleurstelling van de inwoners gebeurde er tot dusver nog niks. En het pand? Dat raakt steeds verder in verval. 

Het bedrag werd beschikbaar gesteld door energie- en afvalbedrijf HVC. Dit deden ze om het landschappelijke karakter rondom de nieuwe zonneweide te verbeteren. Ideeën voor het vervallen pand zijn er in overvloed, maar vanuit de gemeente blijft het angstvallig stil.

“Meestal zijn dit soort dingen niet uit te voeren omdat hiervoor geen geld is, maar in dit geval staat er een pot met goud klaar”

Johan Tameling, initiatiefnemer

Initiatiefnemer Johan Tameling zet zich al geruime tijd in om iets moois te maken van het vervallen varkensboetje in Oostwoud. Hij stuurde meermaals brieven en mailtjes naar de gemeente, om zo het proces rondom het varkensboetje te versnellen. Maar tot nu kende hij nog weinig succes.

“Volgens de gemeente is het hun juridische eigendom”, vertelt de initiatiefnemer en tevens penningmeester bij Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud (HVMO). Hij doet een poging om van dit vervallen pand een mooi onderkomen te maken, zoals een expositieruimte voor het oude oorlogsmuseum. “De officiële papieren daarvan heb ik opgevraagd, maar nog niet gezien. Dus ja, zo’n worst, daar moet je toch in bijten?”

Tameling heeft dan ook weinig begrip voor de tot hiertoe geleverde inspanningen van de gemeente. “Het frustrerende hieraan is dat er iets heel moois kan gebeuren en meestal zijn die dingen niet uit te voeren omdat hiervoor geen geld is, maar in dit geval staat er een pot met goud klaar, en ja, geen beweging.”

Tekst gaat verder onder de foto

Varkensboetje

Loze woorden?

“Vanuit de omgeving is dringend verzocht om het te behouden vanwege het landschappelijke karakter. Het wordt daarom opgeknapt zodat het weer 25 jaar kan blijven staan”, gaf het college van burgemeester en wethouders destijds aan. Zowel de HVMO als de dorpsraad werken mee aan dit project en hebben plannen om hier een soort dorpscentrum van te maken.

‘Het is een rommeltje’

De inwoners van Oostwoud, Midwoud en de andere dorpskernen van de gemeente willen nu weten wanneer die renovatie gaat plaatsvinden. “De aanblik is ronduit triest”, zegt Tameling, die genoeg ideeën heeft voor het pand. “Ik heb hierover een open brief naar de burgemeester gestuurd, maar tot op heden geen reactie mogen ontvangen.” 

Vandaag heeft Tameling een gesprek gevoerd met de gemeente en de voorzitter van de dorpsraad. Om te spreken over de voorwaarden en het belang van het varkensboetje, zodat de restauratie alsnog in gang wordt gezet. “Het is een rommeltje. De communicatie laat flink te wensen over”, vertelt Tameling. “De dorpsraad heeft te lang gewacht om een dorpsavond in te plannen. Mensen zitten met vragen. Waarom gebeurt er niks? Ze hebben behoefte aan duidelijkheid.”

Het comité heeft dan ook de intentie uitgesproken om iets moois neer te zetten. Maar het moet wel haalbaar en betaalbaar blijven, geeft dorpsraad Midwoud-Oostwoud aan, desnoods met vrijwilligers die het pand willen restaureren. Morgen komt het dagelijks bestuur van de HVMO bijeen om zich te buigen over deze kwestie. “Ik heb de voorzitter van de dorpsraad ook uitgenodigd, zodat we een exploitatieplan kunnen gaan opstellen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405