21 oudere Noord-Hollanders in coronatijd bestolen van tienduizenden euro’s

25 november 2022 10:14

In de zomer vorig jaar zijn 21 ouderen, sommigen hoogbejaard en door corona geïsoleerd, voor duizenden euro’s bestolen door criminelen die zich voordeden als bankmedewerkers. Slachtoffers uit heel Noord-Holland werden gebeld, emotioneel gemanipuleerd en hun bankrekening leeggetrokken. Twee Alkmaarse twintigers (de vermeende cashers) stonden gisteren terecht. “Ik kreeg alleen een pinpas en hun code.”

In juli en augustus 2021 kregen ouderen uit bijvoorbeeld Heerhugowaard, Schoorl, Bovenkarspel, Nieuw-Vennep, Spanbroek, IJmuiden en Tuitjenhorn een telefoontje van een bestaand banknummer. De mensen aan de andere kant van de lijn deden zich voor als helpdeskmedewerkers van die bank.

“Daarmee is het eerste vertrouwen gewonnen”, beschrijft het Openbaar Ministerie de wijze waarop een volgens hen criminele organisatie te werk is gegaan. Later in het telefoongesprek bieden de oplichters hulp bij het oplossen van ‘verdachte activiteiten’ op hun bankrekening. “Ze spelen geraffineerd in op emotie, waarna de gedupeerden meestal zonder enige argwaan de door de zogenaamde bankmedewerker gevraagde vervolgstappen uitvoeren.”

Vervolgens haalt een koerier de bankpas op, wordt er ingelogd om geld te kunnen overboeken en binnen een paar uur vinden pintransacties plaats, soms één minuut nadat de daglimiet is verhoogd.

Jonge Alkmaarders

Het onderzoek dat de politie startte, leidde uiteindelijk naar twee Alkmaarders van begin twintig. Op camerabeelden zou te zien zijn hoe zij met de gestolen pinpassen geld opnemen: de cashers dus. Ook zegt het Openbaar Ministerie dat ze herkend zijn als de personen die kort daarvoor de bankpas bij de oudere slachtoffers ophaalden. 

“Op slinkse wijze hebben de verdachten geld gestolen van kwetsbare mensen in onze samenleving”

Officier van Justitie namens het OM

De kantoren van beide advocaten van de twintigers waren (nog) niet bereikbaar voor commentaar. Rechtbankverslaggever Jeannine Verhagen was bij de zitting gisteren en schrijft dat één Alkmaarder niet aanwezig was. 

De ander verklaart dat hij niet wist dat het ging om heel oude slachtoffers. “Dat had sowieso wat uitgemaakt. Maar ik wist het niet. Kreeg alleen een pinpas en hun code.”

De criminele organisatie waarvan deze mannen volgens het OM deel uitmaakten, ging doortrapt te werk en stal uiteindelijk 38.000 euro.

“Op slinkse wijze hebben de verdachten geld gestolen van kwetsbare mensen in onze samenleving. En dat ook nog op een moment dat onze samenleving nog te maken had met de corona-beperkingen en veel ouderen daardoor in een isolement zaten.”

Jaren de cel in? 

Volgens justitie hebben ze met hun daden het vertrouwen in het bankwezen, maar ook in de medemens aangetast. Zeker voor de slachtoffers die het hebben meegemaakt. Tegen de 21-jarige uit Alkmaar eiste de officier van justitie 30 maanden onvoorwaardelijke celstraf. Tegen de andere verdachte (22) uit dezelfde stad anderhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405