25 november: Internationale Dag van geweld tegen Vrouwen

24 november 2022 13:00

In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag. 1 op de 3 vrouwen krijgt te maken met huiselijk geweld en iedere 10 dagen sterft een vrouw aan de gevolgen daarvan. 25 november wordt hier bij stil gestaan op de Internationale Dag van geweld tegen Vrouwen. Ook start dan de campagne Orange The World. Bedrijven, overheidsinstellingen en burgers worden opgeroepen hun pand of huis oranje aan te lichten.

In Hoorn zal tot 10 december de Oosterpoortbrug oranje kleuren. Tijdens de start van deze actie, op vrijdag 25 november, zal in Cinema Oostereiland de film Belaagd te zien zijn. Voorafgaand aan de film zal een ervaringsdeskundige het woord nemen. In deze documentaire vertelt een aantal vrouwen over misplaatste grappen, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld.

Cirkel van geweld doorbreken

Wethouder Marjon van der Ven zal de opening verzorgen. “Het is niet makkelijk om mishandeling en huiselijk geweld bespreekbaar te maken, en de cirkel van geweld te doorbreken. In Hoorn proberen we daar met het Actieplan Meld Geweld handvatten voor te bieden. Hoe open je een gesprek? Hoe steun je een slachtoffer? Ik roep iedereen op niet weg te kijken, maar aandacht te hebben voor slachtoffers”, aldus de wethouder.

In de gemeente Stede Broec wordt theater het Postkantoor in Bovenkarspel uitgelicht. Wethouder Martien Krijger: “Met het oranje uitlichten van het Postkantoor willen we uitdragen dat geweld tegen vrouwen niet normaal is en we dat ook nooit zullen accepteren. Helaas is dit voor veel vrouwen wereldwijd aan de orde van de dag. Het is belangrijk dat daar steeds weer opnieuw aandacht voor wordt
gevraagd.”

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is sinds 2014 een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. Nederland neemt sinds 2016 deel aan de campagne.

Je uitspreken als medestander kan via de hashtag #medestander of door het ondertekenen van de medestander-pledge op Orangetheworld.nl.

Organiseer je ook een initiatief dat aansluit bij Orange The World? Laat het de redactie weten. We besteden hier graag aandacht aan.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405