75 jaar vrijheid: dit zijn de activiteiten dit weekend in Enkhuizen

21 februari 2020 19:45
75 jaar vrijheid: Das Schweigende Klassenzimmer

ENKHUIZEN – Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Buiten Nederland is dat nog lang geen vanzelfsprekendheid. En ook in Nederland zijn er mensen die zich niet vrij voelen, vertelt Dieneke Van Tongeren-Schuijt.

“De naam van onze stichting is niet voor niets 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen. Dat betekent dat we ook waken voor discriminatie. Het antisemitisme komt weer op en dat baart zorgen. Probeer je hand open te houden naar de ander. Blijf in gesprek gaan. Want vaak zorgt dat toch voor een ander beeld. Vrijheid hebben we en maken we met elkaar.”

75 jaar vrijheid: ceremonie bij de vrijheidsboom

Dit jaar vinden er talloze activiteiten plaats om stil te staan bij 75 jaar vrijheid. De aftrap hiervan was op de dag van de mensenrechten op 10 december. Met een ceremonie bij de vrijheidsboom in Enkhuizen.

De Februaristaking

Zondag 23 februari wordt stilgestaan bij de Februaristaking. Het eerste grote verzet in Nederland. “De CPN riep de mensen op hun werk neer te leggen. De maatregelen tegen de Joden werden steeds erger. Er moest een vuist gemaakt worden tegen dat onrecht,” vertelt Dieneke Van Tongeren-Schuijt.

“De film Das Schweigende Klassenzimmer uit 2018 is een verhaal uit de Hongaarse opstand. Het laat zien dat iets dat klein begint kan uitgroeien tot een wereldwijd verzet.”

Avondopenstelling van tentoonstelling op stadhuis Enkhuizen

Maandag 24 februari is er een avondopenstelling van de tentoonstelling op het stadhuis in Enkhuizen. Hier worden voorwerpen uit de tweede wereldoorlog getoond van inwoners uit Enkhuizen. Vereniging Oud Enkhuizen en het West-Fries Genootschap hebben informatieborden geplaatst.

“Hiermee wordt ook stilgestaan bij de onderduikers van nu zoals de Syriërs in vluchtelingenkampen,” vertelt Dieneke Van Tongeren-Schuijt. Ook in maart zullen er nog enkele avondopenstellingen zijn. Maandag is er ook de mogelijkheid om gedichten voor te dragen. Meer informatie daarover kun je hier lezen.

Uitzending – 19 februari 2020

Voorzitter Dieneke Van Tongeren-Schuijt van 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen over 75 jaar vrijheid.

75 jaar vrijheid: activiteiten 23 en 24 februari

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844