Hoe viert West-Friesland 75 jaar vrijheid?

20 april 2020 01:00

Hoe viert West-Friesland 75 jaar vrijheid nu we door het coronavirus gedwongen zoveel mogelijk thuis moeten blijven?

Het Hoornse comité 40-45 moest flink nadenken over de aanpassingen vertelt Marian Vleerlaag aan WEEFF Radio:”4 mei is normaal gesproken de stille tocht. Dat wordt nu de stilste tocht ooit in Hoorn. Er zal niemand meelopen. Maar we gaan ervoor zorgen dat iedereen toch mee kan maken dat er een kranslegging is van voorzitter Eddy Boom van comité 40-45 en burgemeester Jan Nieuwenburg.”

De live uitzending via Facebook, www.vrijheidinhoorn.nl en www.hoorn.nl start om 19.45. De speech van de burgemeester, de taptoe, de 2 minuten stilte en het Wilhelmus van het carillon zal hierin ook te zien zijn. ook zal de documentaire “De Oorlog Van Mijn Vader” worden uitgezonden. Heel Hoorn wordt daarbij opgeroepen om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen. Waar dit normaal pas om 18.00 mag. Op 5 mei ziet het comité graag dat iedereen de vlag uitsteekt om de vrijheid uit te dragen.

Lichtmonument

In januari is wel al het lichtmonument onthuld. Marian Vleerlaag:”Dit bestond uit lichtgevende stenen. Evenveel stenen als er slachtoffers waren van de holocaust. Deze zijn verdeeld over alle Nederlandse gemeenten.”

Ook de Horinezen werden opgeroepen om een steen te leggen voor de mensen die de holocaust niet hebben overleefd. “Een indrukwekkende herdenking, pulserend als een hartslag. Waar we stil stonden bij hoeveel vrijheid waard is.”

Plaquette bij het treinstation van Hoorn

Vandaag zal bij het station in Hoorn de plaquette worden onthuld waarmee de Joden worden herdacht die zijn weggevoerd vanaf het station. De onthulling zal vanaf 18.00 te zien zijn op de website vrijheidinhoorn.nl en de Facebookpagina Vrijheid in Hoorn. Ook zal er vanavond een reportage te zien zijn op WEEFF.nl en op WEEFF TV.

Een afschuwelijke gebeurtenis waar je als reiziger eigenlijk niet bij stilstaat als je in de trein stapt. En zo geldt dat voor meer plekken in Hoorn.

Theaterroute Op De Bon

“Je weet niet wat er allemaal achter die gevels is gebeurd. Al die onderduikers die daar hebben gezeten.” Hiervoor is de theaterroute Op De Bon gemaakt. Met scenes die gebaseerd zijn op werkelijke gebeurtenissen in Hoorn. “We hopen dit op 5 september in de binnenstad te kunnen laten zien.”

75 jaar vrijheid herdacht in de gemeente Koggenland

“We gaan hoe dan ook herdenken, want het is een heel belangrijke datum” vertelt burgemeester Franx  van de gemeente Koggenland tegen WEEFF Radio.

“Samen met de twee wethouders gaan we onafhankelijk van elkaar zonder aankondiging vooraf een krans leggen bij de herdenkingsmonumenten.” Burgemeester Franx roept de inwoners ook op om dit gespreid te doen bij een van de zeven monumenten.

4 mei rede via Facebook

De 4 mei rede van burgemeester Franx gaat in op hoe het nu en 75 jaar geleden er aan toe ging in en rond het huis. ’s Avonds om 19.00 wordt de rede uitgezonden met beelden van de kranslegging. De rede van de burgemeester is te zien via de website en Facebook.

Gemeente Medemblik

Burgemeester Streng van Medemblik vertelt op WEEFF Radio het ontzettend jammer te vinden dat de plannen voor 75 jaar leven in vrijheid op dit moment geen doorgang kunnen vinden.

“Het betekent dat we een aangepaste invulling hebben bedacht voor de 4 mei herdenking en de viering op 5 mei. We hebben de comités in de gemeente Medemblik de kans gegeven een krans of bloemstuk te leggen op 4 mei. En wij zullen als college van burgemeester en wethouders ook een krans leggen.”

Terugblik via Facebook

Vanaf 18.00 wordt via de Facebook pagina van de gemeente teruggeblikt op de kranslegging. Ook de rede van burgemeester Streng is dan te zien. “Daarna worden om 19.55 de kerkklokken in elke kern luiden. En op 5 mei doen we dat om 12 uur.

In zijn rede staat burgemeester Streng stil bij het feit dat een tijd als deze waarin onze vrijheid heel erg beperkt is, ook een beetje voelt zoals het was in 40-45 en ook in andere oorlogen.

Onze kwetsbare inwoners beschermen

“We hunkeren natuurlijk naar het normale leven maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. Het is belangrijk dat we onze kwetsbare inwoners beschermen en thuisblijven.”

Over de inwoners van Medemblik is burgemeester Streng zeer tevreden:”we hebben natuurlijk onze toezicht en handhaving in de gemeente. Incidenteel moeten zij het gesprek aangaan. Maar het merendeel houdt zich keurig aan de afstand. Ik vind het uitgesproken rustig. Stil zelfs.

In die zin is iedereen in Medemblik, maar ik denk ook wel in West-Friesland echt doordrongen van het feit dat het er nu echt op aankomt om ons aan de maatregelen te houden. Volhouden mensen, want het zou een mooi resultaat op kunnen leveren.”

Enkhuizen

“Erg jammer, maar er zijn triestere dingen in deze tijd. Mensen die hun geliefden moeten missen. Dus ik voel wel nog de vrijheid aangezien we een aantal dingen wel nog kunnen organiseren. Waarbij we rekening houden met de regels die gesteld zijn door de overheid.” vertelt Dieneke van Tongeren-Schuijt van de Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen tegen WEEFF Radio.

Op 4 mei worden op verschillende locaties bloemen neergelegd. “De regel is dat slechts twee personen hierbij aanwezig mogen zijn. Vandaar dat we de tijden ook niet bekendmaken.” Er zullen onder meer bloemen worden gelegd bij het monument ‘Schaduwcorrectie mei 1995’ op de Nelson Mandeladreef in Enkhuizen. Hier staan zestien verzetsstrijders op.

Vergisbombardement in Enkhuizen

Bij de Dromedaris worden bloemen neergelegd voor de 23 burgerslachtoffers door het vergisbombardement op 15 maart 1945. Bij de 19 militaire en oorlogsgraven op de begraafplaats wordt een roos neergelegd. Daarnaast zullen burgemeester Van Zuijlen en Dieneke van Tongeren-Schuijt bij het monument op de begraafplaats een krans neerleggen. De kranslegging en rede van de burgemeester zal vanaf 19.55 live te volgen zijn via de Facebook pagina van de gemeente Enkhuizen. 5 mei zal hier een videoverslag en foto’s worden geplaatst.

Kinderen kunnen een kleurplaat voor het raam hangen. “We hebben er 1.000 afgedrukt en deze liggen onder meer bij de supermarkten en Primera. Als je deze kleurplaten voor het raam ziet hangen voelt dat toch als een stuk verbondenheid en geven we Enkhuizen kleur tijdens deze crisis.”

“Bij de Vrijheidsboom zijn nu lijnen gespannen waar gedachten, gedichten en tekeningen in kunnen worden gehangen.” De inwoners van Enkhuizen worden tevens opgeroepen om een video te maken van een minuut waarin ze aangeven wat vrijheid betekent in deze tijd. “Hiervan willen we een compilatie op onze website 4en5meienkhuizen.nl zetten.”

Vrijheidsmagazine

Irene Versnel heeft samen met Rene Mennes het Vrijheidsmagazine gemaakt. “Ik kan het nauwelijks in uren uitdrukken maar we zijn hier vanaf eind november mee bezig geweest. We hebben alle verhalen verzameld en daaruit een selectie gemaakt. Heftige, indrukwekkende en mooie verhalen waarvan natuurlijk ook alle details gecheckt moesten worden. Zoals bijvoorbeeld het verhaal over de verzetsdaden van zaadfirma Sluis & Groot.”

In het magazine ligt de nadruk op vrijheid. “Natuurlijk zijn het oorlogsverhalen. Maar vooral het kostbare van vrijheid komt daarin tot uiting.” Dat het magazine huis aan huis kan worden bezorgd is te danken aan de gemeente Enkhuizen. “Het was de gemeente die zei dat van alles wat niet door kan gaan, kan het magazine wel doorgaan. Dit gaan wij mogelijk maken. Naast dat we al veel steun kregen van de vereniging Oud Enkhuizen Jacob van Wagtendonk Stichting kwam de gemeente ook nog eens over de brug.

“En dankzij Theo Kroeb die steeds op pad ging met zijn camera voor de mooiste foto’s hebben we het magazine prachtig kunnen vormgeven.” Naast huis aan huis bezorging in Enkhuizen worden binnenkort ook een aantal adressen bekend gemaakt waar het magazine kan worden afgehaald.

Opmeer

4 en 5 mei zou in de gemeente Opmeer op geheel eigen wijze worden herdacht. Aan de groep 7 en 8 leerlingen zou Bep de Haan de verhalen vertellen uit de tweede wereldoorlog die ze zelf als klein meisje heeft meegemaakt. Pieter Koning zou vertellen over zijn ervaringen als militair in Joegoslavië. Hij is de kleinzoon van de veldwachter die in de tweede wereldoorlog is opgepakt en verdwenen. Dat gaat helaas niet door.

“Ook twee lieve kinderburgemeesters die helemaal klaar stonden om aan de gang te gaan zullen er dit jaar niet bij kunnen zijn om hun mooie gedicht voor te dragen,” vertelt burgemeester Nijpels aan WEEFF Radio. “Het zou zo mooi geweest zijn als de generatie die nog actief kennis draagt van de oorlog de herdenking van 75 jaar vrijheid mee had kunnen maken. Hopelijk lukt het de mensen rekening houdend met de 1.5 meter regelgeving om een bloemetje, kaartje of herinnering bij de monumenten neer te leggen.”

Verder zal de herdenking in de gemeente Opmeer beperkt blijven tot een video compilatie van de kranslegging en rede van de burgemeester. “Maar als we tijdens het moment op de Dam in de huizen van de gemeente Opmeer om acht uur samen met heel Nederland de stilte, respect en waardering tonen denk ik dat we er alles aan doen om het eindigen van de oorlog 75 jaar geleden op 4 mei op een waardige manier te herdenken. De generatie die het heeft meegemaakt verdwijnt. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat wij het herinneren volhouden zodat het nooit meer kan plaatsvinden.”

Drechterland

De gemeente Drechterland heeft acht dorpen. In elk dorp is een oorlogsmonument waar op 4 mei stil wordt gestaan bij de slachtoffers. “Dat gaat nu allemaal niet gebeuren,” vertelt burgemeester Michiel Pijl aan WEEFF Radio. “In plaats daarvan ga ik als burgemeester namens het gemeentebestuur en de inwoners bij de acht monumenten een krans neerleggen. Dat doe ik met 1 vertegenwoordiger van het comité wat in dat dorp de herdenking organiseert.

“Er wordt een foto compilatie van gemaakt. Ik neem ook nog een videoboodschap op. Dat geheel wordt aan het begin van de avond online gezet. Om 20.00 verwijzen we naar de nationale herdenking op de Dam. Omdat dit 75 jaar na de bevrijding een moment is dat we met het hele land bij elkaar moeten zijn. En dat kan door met zijn allen te kijken naar de herdenking op de Dam.”

Stede Broec

“Dit jaar zouden we 75 jaar leven in vrede, vrijheid en veiligheid met elkaar kunnen vieren op 5 mei. Dat lukt niet,” vertelt burgemeester Wortelboer aan WEEFF Radio. “4 mei herdenken vind ik heel erg belangrijk. In de loop van de dag brengen we met een heel beperkt gezelschap onaangekondigd bezoeken aan de oorlogsgraven in de gemeente. Bij het monument van Truus Menger op het Streekplein zal samen met een veteraan namens het gemeentebestuur een krans worden neergelegd. Zonder publiek erbij.”

“We maken dit allemaal wel digitaal beschikbaar. We kijken of we het misschien ook live kunnen streamen. Kinderen hebben gedichten gemaakt en die worden ook in de beelden verweven. De twee minuten stilte om 20.00 zal plaatsvinden door te kijken naar de nationale herdenking op de Dam. Dit is zo belangrijk en betekenisvol voor onze hele samenleving dat we hier toch op een hele mooie manier bij moeten stilstaan.” 

Digitale tentoonstelling 75 jaar Vrijheid in Westfriesland

De tentoonstelling 75 jaar Vrijheid in Westfriesland is een initiatief van Het Westfries Genootschap, het Westfries Archief en een groot aantal historische verenigingen en stichtingen en andere organisaties. De tentoonstelling bestaat uit een welkomstbord en dertien basisborden met algemene thema’s. Aangevuld met een of meer borden toegespitst op de plaatselijke situatie. Tot stand gekomen door de enthousiaste bijdragen van de vrijwilligers van de verschillende historische verenigingen.

Omdat veel van de geplande tentoonstellingen door het coronavirus niet doorgaan zijn de borden nu te zien op de website van het Westfries Archief. WEEFF Radio sprak hierover met Jan Smit, de voorzitter van het Westfries Genootschap.

Uitzending – 2 mei 2020

Voorzitter van het Westfries Genootschap Jan Smit vertelt over de digitale tentoonstelling 75 jaar Vrijheid In West-Friesland.

Digitale tentoonstelling

Uitzending - 29 april 2020

Burgemeester Wortelboer over de 4 en 5 mei herdenking in de gemeente Stede Broec.

75 jaar vrijheid vieren in Stede Broec

Uitzending - 29 april 2020

Burgemeester Michiel Pijl over de 4 en 5 mei herdenking in de gemeente Drechterland.

75 jaar vrijheid vieren in de gemeente Drechterland

Uitzending - 29 april 2020

Burgemeester Nijpels vertelt over de herdenking van 4 en 5 mei in de gemeente Opmeer.

75 jaar vrijheid vieren in Opmeer

Uitzending - 25 april 2020

Irene Versnel vertelt over het Vrijheidsmagazine dat huis aan huis bezorgd zal worden in Enkhuizen.

Vrijheidsmagazine

Uitzending - 22 april 2020

Dieneke van Tongeren-Schuijt van de Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen vertelt hoe de dagen 4 en 5 mei worden herdacht tijdens de coronacrisis

75 jaar vrijheid vieren in Enkhuizen

Uitzending - 22 april 2020

Burgemeester Frank Streng vertelt hoe in Medemblik tijdens de corona crisis stil wordt gestaan bij 4 en 5 mei

75 jaar vrijheid in de gemeente Medemblik

Uitzending - 15 april 2020

Burgemeester Franx vertelt hoe de 4 en 5 mei herdenking plaatsvindt in de gemeente Koggenland

75 jaar vrijheid herdacht in de gemeente Koggenland

Uitzending - 4 april 2020

Marian Vleerlaag over hoe Hoorn 75 jaar vrijheid zal vieren in deze coronatijd

75 jaar vrijheid vieren in Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405