800 wandelaars doen mee aan 40MM

1 juni 2022 11:35
40MM

800 wandelaars hebben zaterdag deelgenomen aan de 40MM. Voorzitter Vok Manshanden kijkt met een goed gevoel terug op de dag. “Naarmate de week vorderde namen het aantal aanmeldingen snel toe. Dat betekent dat de 40MM nog altijd een fenomeen is in West-Friesland en ook voor het dorp is het fantastisch.” Manshanden is geen geboren Venhuizer, maar komt uit Hoogkarspel. “Ik heb de 40MM meegekregen van mijn vrouw en schoonmoeder.”

200 vrijwilligers hebben belangeloos hun medewerking verleend aan de dag. “Dankzij hen is dit een van de mooiste, gezelligste en best verzorgde wandelingen van Noord-Holland. Met elk jaar een andere route. Dit jaar konden de mensen tijdens de route ook een QR code scannen waarmee ze een reactie of foto konden posten.” Ook buiten de dorpsgrenzen is deelgenomen aan de 40MM. “Mijn buurvrouw was een weekendje weg met de kinderen en heeft gisteren 15 kilometer gelopen in Parijs.” vertelt Vok Manshanden.

EHBO bovengemiddeld vaak in actie

Omdat de deelnemers van de 40MM vanaf 7.00 starten zijn de EHBO medewerkers al om half 6 aanwezig om alles voor te bereiden. “De ruimtes worden ingericht met bedden en hulpmiddelen zoals verbandmaterialen,” vertelt Dicky. Tijdens de 40MM komen de EHBO medewerkers bovengemiddeld vaak in actie. “Dat begint al ’s ochtends vroeg als mensen voordat ze vertrekken om advies vragen. Mensen worden vaak onwel. Ze drinken of eten toch te weinig. Vandaag moest zelfs de ambulance onverwacht al vroeg voor komen rijden.”

Een van de deelnemers in Venhuizen is Marian. Samen met haar man, schoondochter en kleindochter die zich hadden ingeschreven voor de volledige 40 kilometer. “Maar ik zou meedoen met de 24 kilometer route die pas om 8.00 startte. En toen miste ik dus een bordje. Er kwamen twee dames aanlopen die ook zoekende waren. En daar heb ik de hele verdere dag samen mee opgelopen.” Marian loopt al 38 jaar mee met de 40MM. “Aangestoken door mijn vader. Die liep de 40MM met een vriend en zo krijg je dat mee van huis uit. Al hoewel, we waren al getrouwd. Dus de kinderen gingen ook mee. Zo is dat gegroeid.”

Aandenken uit Tanzania

40MM gift

Deelnemers aan de 40MM lopen voor de goede doelen die door de organisatie worden ondersteund. “De gelden die wij binnen brengen worden verdeeld onder allerlei kleine projecten, zoals schoolmaterialen of een auto die kapot is,” vertelt Marian. Niets van het sponsorgeld gaat naar de organisatie. “De vrijwilligers betalen alles zelf. Dat stimuleert ook om te sponsoren. Zo heb ik zelf al 250 euro ingezameld en daar komt zeker nog meer bij. Mijn vader heeft wel eens 4.000 gulden bij elkaar gesponsord. Door is hij huis aan huis heel Wognum voor afgegaan.”

Alle wandelaars krijgen ook een aandenken. Dit jaar is het een portemonnee van bananenblad uit Tanzania. Ook de bus die mensen ophaalt die niet meer verder kunnen, rijdt pro deo. “Dat is mij ook verschillende keren overkomen. Maar nu heb ik hem uitgelopen.”

Uitzending – 28 mei 2022

Voorzitter Vok Manshanden blikt terug op een geslaagde editie van de 40MM.

800 wandelaars nemen deel aan 40MM

Uitzending - 28 mei 2022

Doordat mensen te weinig eten en drinken moet de EHBO vaak in actie komen. Beluister het gesprek met Dicky en Dinie terug.

EHBO bovengemiddeld vaak in actie tijdens 40MM

Uitzending - 28 mei 2022

Het lukt niet elke keer, maar dit jaar haalt Marian de finish. Beluister hier het gesprek met haar terug.

Marian loopt al 38 jaar mee met de 40MM

Uitzending - 28 mei 2022

Verslaggever Ehwald Rietveldt spreekt een jonge deelnemer van de 40MM.

Jong en oud loopt mee met de 40MM

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405