Aankondiging: Week van het West-Friese dialect

21 oktober 2022 19:01
Door Erik Bout

WEEFF en de West-Friese redactie van NH-Nieuws hebben de week van 24 tot en met 28 oktober uitgeroepen tot themaweek van het West-Friese dialect.

“Zelf ben ik ook West-Fries, maar ik had niet verwacht dat er zo positief op ons idee gereageerd zou worden. We dachten eigenlijk dat de streektaal West-Fries op zijn retour was”, zegt NH-verslaggever Maarten Edelenbosch. “Toch is ook mijn taalgebruik – zonder dat ik me dat realiseer – sterk door het West-Fries beinvloed. Laatst haalde ik nog maar net een deadline. ‘Dat was krappe sokken’ zei ik. Mijn collega’s keken me aan of ik koeterwaals sprak”.

Oôs Joôs

Gelukkig zijn er ook indicatoren dat het West-Fries nog steeds een jong publiek aanspreekt. Een voorbeeld daarvan is de populariteit Oôs Joôs – de band van de zes broers Knoin – die uitsluitend in dialect zingen.

Aanstaande week maken we alles en iedereen binnen de Omringdijk dus bar bloid met skoftig moie oandagt voor onze prachtige streektaal.

Volg ons ook op: https://www.nhnieuws.nl/west-friesland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405