Aanrijding en schop in gezicht tegen 14-jarige: één jaar cel na ‘pepernotenruzie’

17 oktober 2023 14:22
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

De 26-jarige Jorin D. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De inwoner van Hoorn is schuldig bevonden aan een poging tot zware mishandeling van een 14-jarige jongen, die vorig jaar een pepernoot tegen zijn auto had gegooid. Het Openbaar Ministerie eiste 40 maanden cel.

Verdachte 'pepernotenruzie' blijft vastzitten Hoorn

Hoe één enkele pepernoot meerdere levens overhoop haalt. Op 20 november van vorig jaar wordt zijn auto geraakt door een pepernoot, als de 26-jarige Hoornaar met zijn vriendin en drie kinderen in de auto zit. Kwaad gaat hij te voet achter twee pubers aan. Hij krijgt ze niet te pakken, maar als hij ze later alsnog ziet, rijdt hij één van hen aan. Daarna verkoopt hij de jongen nog een schop in het gezicht. 

Getuigen zagen de puber door de lucht vliegen, maar D. ontkende steeds hem te hebben aangereden. Wel erkende hij de trap te hebben uitgedeeld. “Ik was kwaad en in paniek. Maar mijn gedrag is op geen enkele manier goed te praten. Daar heb ik heel veel spijt van”, verklaarde de dader eerder tijdens de inhoudelijke zitting.

Poging tot doodslag

Het Openbaar Ministerie sprak twee weken geleden van poging tot doodslag en eiste 40 maanden gevangenisstraf. Zover wilde de rechter niet gaan. Wel vond de rechtbank dat door verschillende getuigen en beelden van een deurbel kon worden aangetoond dat er wel degelijk sprake was van een aanrijding. 

De rechter: “Dat de auto geen schade heeft en dat het letsel bij het slachtoffer niet ernstig was, betekent niet dat er geen aanrijding kan zijn geweest. Daarnaast heb je je totaal niet bekommerd om het slachtoffer, een jonge jongen van 14 jaar. Dat nemen we je zeer kwalijk.” Dat D. een blanco strafblad heeft en goed meewerkte met de reclassering, sprak in zijn voordeel. 

Grote impact

Het incident in Hoorn heeft een grote impact op het jonge slachtoffer gehad. Zo gaf hij bij de vorige zitting aan lange tijd angstig te zijn geweest. “Ik durfde niet op bepaalde plaatsen te komen en durfde ook niet meer in een auto te zitten. Nu gaat het gelukkig beter. Ik vind het fijn dat hij zijn excuses aanbiedt.” 

In totaal zat D. al zes maanden vast. Met aftrek van het voorarrest en de drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van twee jaar, blijft er nu nog zo’n drie maanden celstraf over. Daarnaast moet hij een behandeling ondergaan en moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 2.665 euro betalen, voor hoofdzakelijk immateriële schade. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844