Aantal jongeren met psychische klachten in vijf jaar verdubbeld: “Uit eenzaamheid halen”

20 april 2023 12:43
Wouter de Vries D66 Hoorn
Bron: D66 Hoorn

Het aantal jongvolwassen in de regio Noord-Holland Noord dat kampt met psychische klachten is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD. De lokale fractie van D66 in Hoorn maakt zich zorgen over het verontrustende aantal en vraagt de gemeente wat er gedaan kan worden om dit aantal omlaag te brengen. “We moeten dit probleem bij de wortel aanpakken”, vertelt raadslid Wouter de Vries.

Volgens het raadslid gaat het om diverse klachten die spelen. Er is geen duidelijke oorzaak wat dit veroorzaakt, maar het raadslid geeft wel enige mogelijkheden aan. Zo noemt De Vries de zorgen om klimaatproblemen als een van de oorzaken van stress die jongeren ervaren. Het niet kunnen vinden van een baan is eveneens een mogelijkheid. “De druk op school of werk wordt ook genoemd”, gaat hij verder. “Maar het gaat ook om sociale media, waar we steeds meer en vaker op zitten.”

Tandje bijzetten

Volgens De Vries is er niet een kant-en-klare aanpak beschikbaar. “Het zijn uiteenlopende klachten, dus die zul je op verschillende manieren moeten aanpakken. We doen als gemeente al een en ander op dit gebied. Maar met dit soort cijfers zullen we allemaal een tandje bij moeten zetten.”

Uit het onderzoek blijkt volgens de Vries dat veertig procent van de jongeren kampt met stress. Zestig procent heeft last van eenzaamheid en een derde denkt wel eens aan zelfdoding. Wie dit bij zichzelf herkent kan voor hulp terecht op 113.nl.

Extra contactpersonen

De lokale fractie van D66 heeft het Hoornse college gevraagd wat er binnen de gemeentegrenzen en in regionaal verband aan deze cijfers gedaan kan worden. “Hoe kunnen we mensen bijvoorbeeld uit die eenzaamheid halen?”, vraagt De Vries zich af. “Ook kun je denken aan de inzet van extra contactpersonen op school.”

De Vries roept jongeren op zich vooral niet van de wijs te laten brengen door de staatssecretaris. “Die vindt dat jongeren te vaak naar de psycholoog gaan. Als je hulp nodig hebt, heb je hulp nodig. Dat dit voor te veel mensen geldt ben ik met hem eens. Maar dat lossen we niet op door de zorg te beperken. Wel door meer op preventie in te zetten en het probleem bij de wortel aan te pakken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405