Hij kent het getroffen gebied in Marokko goed en er is iedere dag contact met zijn schoonvader, familie en vrienden, die ongeschonden bleef na de krachtige aardbeving. De Marokkaanse tragedie doet Rick Leeuwestein uit Hoorn veel pijn. “Het is mijn tweede thuis.”
Daar waar veel West-Friese Marokkanen uit het noorden van het land komen, is Rick – sinds hij moslim is ook wel Tariq genoemd – in de afgelopen 13 jaar veel in het Atlasgebergte in het zuiden van Marokko geweest. Juist dat deel van het land probeert sinds afgelopen vrijdag, toen het werd getroffen door een aardschok, om te overleven. Tijdens de verschillende bezoeken aan zijn schoonfamilie raakte hij verknocht aan de soms afgelegen regio’s, de gastvrijheid en de trots van de bevolking.
Schoonvader Brahim woonde in Nederland, maar keerde terug naar Marokko, waar hij in Tinghir woont, ten oosten van Marrakech. “Hij was vrijdag aan het eten in de bergen van Tizi-n-Tichka toen de aardbeving plaatsvond. De paniek was groot en iedereen rende de straat op. Het was een drama. Gelukkig viel de schade daar mee. De grootste klappen zijn ten zuiden van Marrakech gevallen.”
Rick: “Daarna belde hij snel familie en bekenden. Broers van hem, die in Marrakech wonen, maar ook bekenden uit het getroffen gebied. Daar zijn veel afgelegen dorpen, die geïsoleerd leven. In huizen die gebouwd zijn van leem en aarde. Fatsoenlijke toegangswegen zijn er niet of nauwelijks. Dat is voor toeristen misschien mooi om te zien, maar voor die mensen daar is het leven hard en ruig. Een strenge winter is daar echt een uitdaging. Er zijn bijvoorbeeld zo’n 16 dorpen in de bergen bij Amizmiz onbereikbaar, omdat er niemand kan komen. Alle hulp daar moet nog op gang komen Dat is heel pijnlijk om te zien, want die regio zit in mijn hart. Het is mijn tweede thuis.”
“Er zijn nog 16 dorpen onbereikbaar, omdat er niemand kan komen”
Rick Leeuwestein uit Hoorn
Er is veel hulp nodig, hoort Rick vanuit Marokko. “Er wordt veel geld gedoneerd, maar er is nu vooral behoefte aan praktische zaken als een dak boven het hoofd, bedden, dekens en medicijnen. Er ontstaat een gevoel van: we doen dit het met elkaar. Het land mobiliseert zich van noord naar zuid.”
Op sociale media zag hij beelden van een oude man op een fiets, die een zak meel kwam afgeven. Het is hoe hij het zuiden van Marokko kent. “Ze zijn gastvrij, betrouwbaar, trots, onafhankelijk en bescheiden. Jaren geleden was ik met mijn schoonvader aan het reizen door de Atlas, toen ik onderweg mijn nieuwe iPhone verloor. Niemand had iets gevonden.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Rick vervolgt: “Een week later op de terugweg naar Marrakech stopten we nog even bij een winkel in de bergen waar we eerder hadden gezeten, om te vragen of er toevallig een telefoon was gevonden. De eigenaar had de telefoon een week voor mij bewaard en gaf hem, verwikkeld in stof, terug. Dat is hoe de inwoners zijn, ze zullen hun laatste stuk brood en thee met je delen.”
Er is veel contact met zijn schoonvader en ook met de neef van zijn vrouw. Zijn vriend Rachid uit Hoorn zal binnenkort met spullen naar Marokko vertrekken. “Een prachtig initiatief”, vindt Rick. “Ik zou iedereen willen vragen om te kijken op welke manier je iets kunt bijdragen. Geld doneren is dan de meest gemakkelijke manier, zodat er zo snel mogelijk kan worden gestart met de wederopbouw.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405