Abbekerk werft nieuwe brandweervrijwilligers ondanks mogelijk afslanken van dorpspost

11 september 2022 12:00
Bron: Michiel Baas / NH Nieuws

Wie door Abbekerk rijdt, is het vast al opgevallen. Op verschillende plekken hangen borden, met daarop pakkende teksten als ‘Mijn buurt het me nodig’ en ‘Samen één doel’. Met die boodschap probeert de brandweer nieuwe vrijwilligers te lokken.

Wervingscampagne van start in West-Friesland

De wervingscampagne ging eind augustus van start in West-Friesland. Hieraan doen brandweerposten uit Medemblik mee, waaronder ook Abbekerk.

Maar waarom zoekt Abbekerk nieuw personeel als de situatie nog onzeker is? Een maand geleden dropte de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord namelijk een bom in brandweerland, toen het een reorganisatieplan presenteerde, inclusief namen en rugnummers. De blusgroepen van Ursem en Slootdorp moesten op termijn sluiten, 12 andere groepen – waaronder dus Abbekerk, Blokker Berkhout en Wervershoof – zouden enkele handelingen niet meer mogen uitvoeren. 

Nieuwe aanwas

Volgens Johan Haijema, postcommandant bij Abbekerk, moet dit los van elkaar gezien worden. Ook zijn post is tegen het plan van de veiligheidsregio. Maar om dit te kunnen blijven doen, hebben ze vers bloed nodig. Net als vele andere posten kampt Abbekerk met vergrijzing. “We kunnen nog wel wat vrijwilligers gebruiken”, zegt hij. “Een stuk of vijf. We doen dit ook voor het dorp, ze hebben ons nodig. Het zou zonde zijn als we ons werk maar half kunnen uitvoeren.”

De brandweer in Abbekerk geeft het dorp een ‘veilig gevoel’ en is cruciaal. Zo moesten ze begin augustus uitrukken, toen een auto de sloot inreed langs de Zuiderweg in Opperdoes. En in juni vorig jaar brak er nog een grote brand uit bij grasdrogerij Hartog in Lambertschaag. Door accuraat te reageren, bleef de schade op het bedrijventerrein beperkt.

Een ander probleem is dat veel jongeren in Abbekerk willen blijven wonen, maar dat het vanwege een gebrek aan woningen niet lukt. Haijema: “Er wordt hier niet gebouwd. Ze trekken eropuit en gaan studeren in een stad, waar ze vaak ook blijven wonen. Of ze verhuizen naar de omliggende dorpen, zoals Spanbroek of Medemblik.”

Er is animo genoeg, prijst Haijema. “De aanmeldingen stromen binnen. Op 3 oktober houden we een oefenmoment, van uitleg door een brandweerman tot een kijkje in de keuken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Wervingscampagne brandweer in West-Friesland

Reorganisatieplan

De commotie rond het plan van de veiligheidsregio om de brandweer opnieuw in te richten, houdt nog steeds de gemoederen flink bezig. Ook in de zomer zat de landelijke Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) niet stil. “Er is een onafhankelijk commissie ingesteld, die naar het reorganisatieplan kijkt en het beoordeelt. Het plan wordt dan afgezet tegen de landelijke kaders.”

Voor eind oktober moet er een beoordeling op tafel liggen. “Ik ben erg benieuwd wat daar uitkomt. Hopelijk zet dit zoden aan de dijk”, aldus Marcel Dokter, voorzitter van de VBV. “In november of december moet het plan besproken worden in de besturen en gemeenteraden. Daarna moet er een klap opgegeven worden.”

Ook gaat er een enquête rond en worden er gesprekken gevoerd. Maar ook daar zijn de meningen over gedeeld. “We hebben vernomen dat er weinig vertrouwen is in de werkwijze waarop de veiligheidsregio uitvoering geeft aan deze inventarisatie.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405