‘Abel’ stopt met Taarten van Abel, samen met een oud-deelnemer uit Venhuizen blikken we terug

21 maart 2023 19:52
Bron: Eigen foto

Siemon de Jong stopt als presentator van het televisieprogramma Taarten van Abel. Ruim twintig jaar was hij hét gezicht van het populaire kinderprogramma. Samen met oud-deelnemer Celeste uit Venhuizen blikken we terug op hun deelname: “Een jaar na de uitzending werd ik nog steeds op straat herkend.”

Celeste met Siemon de Jong tijdens de opname van Taarten van Abel

Ruim twintig jaar lang bakte De Jong samen met kinderen een taart. Dat gebeurde eerst in zijn bakkerij in De Pijp in Amsterdam, later bij de kinderen thuis. Het concept is eenvoudig en al die jaren onveranderd gebleven. Zo dronk Abel altijd graag ‘koffie met een glaasje water’, was het raadzame advies ‘poederen, poederen, poederen’ en vormde de door het kind handgeschreven brief de leidraad van de taart. Dat leidde naast mooie taartcreaties ook vaak tot bijzondere en open gesprekken tussen Abel en de kinderen. 

Celeste (16) uit Assendelft benaderde Abel een paar jaar geleden per brief. “Ik wil je wel meer vertellen, maar alleen als ik oog in oog met je sta”, schreef de toen 11-jarige. Wekelijks kreeg de kinderpresentator honderden brieven, toch wordt de brief van Celeste eruit gepikt. In de aflevering gaat het over hun afkomst, de scheiding van hun ouders, maar ook over de toekomstdromen als kledingontwerper. 

Beste praatprogramma van Nederland 

In een persbericht bestempelt de VPRO het programma als ‘één van de beste praatprogramma’s’ van de Nederlandse televisie, met een glansrol voor bakker Abel. Hij wordt geroemd vanwege zijn eenvoudige en concrete vragen en vanwege het feit hij zichzelf hierbij niet op de voorgrond plaatste. Zelf zegt hij daarover: “Ik heb veel bijzondere ontmoetingen gehad en mooie gesprekken mogen voeren. Nu heb ik zin om nieuwe dingen te doen.”

Ook Celeste heeft goede herinneringen overgehouden aan de deelname en Abel. Sinds een paar jaar gaat Celeste als non-binair persoon door het leven, vandaar dat we in dit artikel onzijdige aanspreekvormen gebruiken.

Hoewel hen zich niet veel meer kan herinneren, memoreert hen wel dat Siemon een ‘gewone, normale man’ was. De impact van de deelname bleek achteraf groot. “Een jaar na de uitzending werd ik nog steeds op straat herkend.”

Dat Celeste opviel door hun duidelijke toekomstdromen als kledingontwerper, bleef ook voor zanger Douwe Bob niet onopgemerkt. Celeste: “Op een dag kwam mijn moeder naar mij toe en vertelde ze dat ik in een clip van Douwe Bob mocht spelen.”

Random 

Zelf had hen geen flauw idee wie de Nederlandse zanger was, zo vertelt hen aan de telefoon. “Het was heel erg random. Ik had geen idee, ik was dus ook geen fan.” Maar ook aan deze ervaring heeft hen leuke herinneringen overgehouden. Door de jaren heen zijn Celestes plannen om een beroemd kledingontwerper te worden wel wat veranderd. Celeste: “Mijn passie voor kleding ontwerpen is omgebogen naar een passie voor modellenwerk.” En op de vraag of hen nog wel eens een taartje bakt antwoordt Celeste lachend: “Ik bak muffins, meer niet.”

Op 2 april blikt Siemon samen met oude bekenden in een speciale uitzending terug op de afgelopen twintig jaar. De uitzending is om 19.20 uur te zien op NPO Zapp. 

Celeste met Siemon de Jong

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405