Abonnement op tweedehands kleding: Femke wil meer bewustwording ‘kledingoverschot’

8 augustus 2021 07:00

Kleding lenen op basis van een maandelijks abonnement. Met het concept van de ‘kledingbieb’ wil Femke Koning uit Obdam meer bewustwording over de grote hoeveelheden textiel dat verloren gaat. 

Het is voor sommigen even wennen: gebruikte kleding lenen met een abonnement. Maar voor Femke Koning is het dé manier om bewuster met kledingstukken om te gaan.”Mijn gedachten heb ik er al zeker een jaar over, maar sinds oktober ben ik echt begonnen met kleding inzamelen. Dat ging via berichtjes op Facebook en op verkooppagina’s, ik heb het overal opgehaald.” 

De kledingbieb opereert vooralsnog online. Sinds het de digitale deuren opende in het voorjaar, moet het animo nog wat aanwakkeren. “Mensen vinden het een geweldig idee, maar de stap durven zetten is nog een dingetje. Ik heb nog contact met andere kledingbiebs in Nederland, daar speelt allemaal hetzelfde. Een boek lenen of een boor lenen is heel gewoon, maar kleding is een dingetje”, vertelt Femke. 

Bij de kledingbieb kun je voor een bepaald bedrag per maand kleding lenen, legt Femke uit. Ze heeft een collectie die inmiddels uit ruim zevenhonderd items bestaat – van schoenen en sieraden tot avondjurken en alledaagse kleding. “Je kunt bij mij even komen passen als je dat fijn vindt. Een kledingstuk kun je daarna een dag, week of maand houden.” 

Weggooien

Die liefde voor kleding had Femke al langere tijd. Ze is kledingcoach en geeft ‘stijladvies en shop-in-eigen-kast-sessies’, vertelt ze. “Daardoor kwam ik erachter dat vrouwen veel kleding hebben die ze nooit dragen en kleding hebben waar ze spijt van hebben. En met corona gingen vrouwen hun kleding ook weggooien, meer dan daarvoor. Daar schrok ik van want veel kleding wordt massaal verbrand.”

Ook kringloopwinkels kunnen het aanbod soms niet aan, constateert Koning. “Er is te veel kleding. Ik ben ook al een tijdje bezig met ‘fast fashion’, vaak goedkope kleding van grote ketens. Daar verdiep ik me in. Zij produceren duizenden kledingstukken. Wat niet verkocht wordt, wordt ook verbrand.” 

Met die achterliggende gedachte nam de Obdamse het heft in handen voor een kledingbieb. “Ik heb een ruime bovenverdieping. Daar heb ik nu drie grote winkelrekken staan. Die hangen nu nog vol met zomerkleding, maar ik heb ook zes bakken vol met winterkleding. Vanaf september ga ik dat een beetje omdraaien.”

Ondertussen blijft de collectie groeien. Al is niet alles geschikt voor de kledingbieb. “Het moet er nog goed uitzien”, zegt Femke. “Ik let vooral op de kwaliteit, dus kleding met gaatjes of geurtjes, dat kan niet.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405