Achtergebleven vissen in Enkhuizer gracht krijgen extra zuurstof: “Meesten zijn gered”

31 januari 2022 19:00

Enkhuizen zette afgelopen vrijdag alles op alles om tienduizenden versufte vissen in een doodlopende gracht te redden. Met man en macht werd er gewerkt om de vissen uit de gracht weg te loodsen. En met succes, zegt Sijmen van den Berg van Sportvisserij MidWest. “Tweederde van de vissen zijn uit de gracht gered.”

Reddingsactie tienduizenden vissen Enkhuizer gracht

Van den Berg: “De kleine visjes gingen door het visnet heen, wat te verwachten was, maar de grotere vissen hebben we die ochtend kunnen wegleiden.” Daarna werd de gracht afgesloten. “De grotere vissen zwemmen nu allemaal in de haven. En dat is fijn, omdat ze veel zuurstof gebruiken.”

Omdat de beroepsvissers met een visnet door het water gingen, waardoor het net de bodem raakte en sediment naar boven kwam, werd er een extra zuurstof beluchter bij het einde van de gracht geplaatst. “Zoiets trekt zuurstof uit het water. Dus dat effect hebben we zo klein mogelijk willen maken en dat is goed gelukt.”

Tevreden

Ook woordvoerder Jorrit Vloet, van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), is blij met de reddingsactie van afgelopen vrijdag. “Het is goed gegaan, we hebben veel vissen kunnen redden.” De twee zuurstof beluchters blijven nog tot woensdag staan.

“Het was vrij rustig vandaag. Er gebeurde geen gekke dingen”, vult Van den Berg hem aan. “Morgenochtend worden de zuurstofwaarden gemeten. We verwachten dat die aanzienlijk verbeterd zijn, omdat er veel minder vissen in de gracht zwemmen.”

Als de situatie duidelijk verbeterd is, dan wordt de zuurstofpomp verwijderd. “Dan kunnen ze weer op eigen kracht functioneren.”

Tienduizenden vissen 

Sportvisserij MidWest probeerde samen met het waterschap tienduizenden versufte vissen te redden door ze te verplaatsen. Al bijna een week zaten de vissen vast in een doodlopende gracht van de Zuider Havendijk in Enkhuizen, nadat ze vermoedelijk door aalscholvers waren opgejaagd. Na het plaatsen van een zuurstofpomp vorige week, vond afgelopen vrijdag de ultieme reddingspoging plaats.

Bekijk hieronder de reportage van de reddingspoging in Enkhuizen die NH Nieuws vrijdagochtend maakte:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405