Actie tegen extra windmolens in West-Friesland

30 januari 2020 13:21
Windmolen

WEST-FRIESLAND – In de strijd tegen de klimaatveranderingen kijkt de provincie naar mogelijkheden om meer schone energie op te wekken. Een schets van West-Friesland met daarin 150 extra windmolens heeft veel vraagtekens opgeroepen. Weeff Radio sprak hier afgelopen woensdag over met Maria Weber. Zij is coördinator van de stuurgroep tegen windturbines in de historische kernen van de gemeente Medemblik.

Vier jaar geleden is na lang onderhandelen een minimale afstand tot de windmolens en de bebouwing tot stand gekomen. Maar de provincie lijkt dit nu terug te willen draaien. Tussen bewoners en gemeenten zijn er al langer gesprekken over het landelijk beleid omtrent de windmolens. De provincie fietst hier nu zomaar doorheen, zo vertelt Maria Weber in gesprek met Weeff Radio.

Iedereen kiest voor zijn eigen achtertuin

Ook de mogelijkheden die de gemeenten aan de bewoners voorleggen zijn niet ideaal. “Iedereen kiest natuurlijk voor zijn eigen achtertuin. Inwoners van Nibbixwoud zouden het prima vinden als de windmolens in het IJsselmeer zouden komen te staan. Maar de inwoners van Wervershoof die daarop uitkijken natuurlijk niet. Wij zien het liefst een goed geïntegreerd plan en niet iets simpels wat ons nu voorgeschoteld wordt.” zegt Maria Weber stellig.

Bewoners kunnen nu kiezen uit het IJsselmeer, wegen en bedrijventerreinen of plaatsing bij huis waarbij men mede-eigenaar wordt.

Maandag naar het provinciehuis

Maandag wil Weber om 13.00 naar het provinciehuis trekken met zoveel mogelijk West-Friezen. Om hopelijk de provincie te doen inzien dat ze iets proberen te realiseren dat heel veel inwoners tegen de borst stuit.

Maria Weber benadrukt dat ze geen actie voert tegen windmolens. Ze wil afdwingen dat plaatsing in overleg met de bewoners plaatsvindt. Medestanders die maandag mee willen naar het provinciehuis worden opgeroepen zich aan te melden via het mailadres g.windtur.bij.won@gmail.com.

Foto: Dominicus Johannes Bergsma

Uitzending – 29 januari 2020

Maria Weber over de actie

Actie tegen 150 extra windmolens in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844