Actie tegen hoge bijensterfte ook in West-Friesland

9 april 2023 14:16

De Bee Foundation luidde afgelopen maand al de noodklok in verband met de hoge honingbijensterfte in Nederland. Ook hier in de regio ontkomen wij niet aan de hoge sterftecijfers en komen er een aantal ‘bijenvoedselbanken’ in West-Friesland.

“Landelijk gezien is de insectenstand 75 procent minder dan dat het ooit geweest. Ook bij een bijenstal uit Opperdoes waren er laatst opeens drie van z’n bijenvolken dood”, vertelt Jan Olijve van de actie ‘Voer De Bij Bij’.

Bestuivende insecten zijn essentieel voor de bestuiving van allerlei gewassen, zoals fruit en groenten. Een gezonde insectenstand is daarom van groot belang voor onze voedselvoorziening, stelt de organisatie. “Daarom is het tijd voor actie”, aldus Olijve.

Foto: Overzicht van de locaties van de bijenvoedselbanken in West-Friesland

Inheems bloemzaad moet bijen, hommels en andere bestuivers in West-Friesland gaan helpen. De landelijke stichting The Pollinators deelt daarom vanaf 10 april, ook op verschillende plekken in West-Friesland, gratis zaad uit.

De actie loopt tot en met 22 april, wat tevens de Nationale Zaaidag is. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor het milieu en duurzaamheid.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405