Actie tegen leegstand winkelcentrum Wervershoof: Nancy wint half jaar huur

22 januari 2023 08:05
Bron: NH Nieuws

Trots is ze. Met haar plan om een tweedehandswinkel voor baby- en kinderkleding in Wervershoof te beginnen, wint Nancy een half jaar winkelhuur. Compleet gratis en broodnodig. Want met haar komst heeft het door leegstaand geplaagde winkelcentrum er wéér een winkel bij. “Ik hoop dat we elkaar kunnen versterken.”

Nancy in haar winkel

Sinds de komst van het winkelcentrum in Zwaagdijk-Oost, waar duizenden West-Friezen dagelijks hun boodschappen doen, raakte dit winkelcentrum in het dorp in het slop. De leegstand liep op, waardoor veel winkels zich genoodzaakt voelden om ermee op te houden. Om het winkelcentrum wéér nieuw leven in te blazen, zette Stad & Co een actie op touw. 

Onder de noemer ‘Win je winkel’ kon iedereen een winkelplan insturen. Zo ook Nancy (38) uit Wervershoof, die een tweedehandswinkel voor baby- en kinderkleding wilde beginnen. Het is een idee waar ze al langer mee rondliep. “Ik heb jarenlang met mijn moeder op de kofferbakmarkt gestaan, maar toen brak corona uit en lag alles stil”, zegt ze.

Toch bleef het kriebelen. Na een lange tijd thuis te hebben gezeten voor haar kinderen, was ze toe aan een nieuwe uitdaging. “Toen ik las over de actie voelde het als een teken: ik moest er iets mee doen.”

Een half jaar winkelhuur

En dus schreef ze een plan. “Al langer liep ik met het idee rond, dus dat stond in een mum van tijd op papier”, blikt Nancy terug. En daarna ging het balletje snel rollen. Begin oktober stuurde ze haar plan op, een maand later kwam ze als winnaar uit de bus.

De prijs? Een half jaar winkelhuur. De inrichting van haar winkel was wel voor eigen rekening. Ze doet dan ook zoveel mogelijk gratis. De kasten, kledingrekken en een toonbank: ze werden allemaal via Marktplaats op de kop getikt. “Het ging opeens zo snel. Op 1 december kreeg ik de sleutel en een maand later opende ik de deuren”, zegt ze.

Boetiek Groôs – zoals haar winkel heet – heeft een betekenis, vertelt ze. Groôs betekent ’trots’ in het West-Fries. “Ik ben dan ook enorm trots op het feit dat ik met mijn winkel een bijdrage kan leveren aan de samenleving en een beter klimaat. Dat ik de wereld een klein stukje mooier en schoner kan maken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Nancy van Boetiek Groos wint zes maanden gratis huur in Wervershoof

Inmiddels is ze al twee weken open. Hoe wordt er op haar komst gereageerd? “Wat we vooral als heel positief ervaren, is dat ze het echt een aanwinst voor het dorp vinden. Ze zijn blij dat er weer een winkel is, vooral een tweedehands. Die ontbreekt nog in Wervershoof.”

Naast een kledingzaak, kapper, Poolse supermarkt en woonwinkel, is Boetiek Groôs het nieuwe uithangbord in het winkelcentrum. De rest staat – vooralsnog – leeg. “Ze weten mij goed te vinden. Ik krijg al veel kleding en speelgoed gedoneerd, tientallen zakken vol. Mijn man moet zelfs twee keer op en neer rijden”, grapt ze.

Het mooiste komt in de winkel te hangen. “Gaatjes en vlekken in kleding, daar heb ik niks aan. Met de stof die raap is voor de prullenbak, maakt iemand er weer haarbanden en vlaggenlijnen van. Zo wordt alles benut en niet weggegooid.” Vooral speelgoed is populair. “Er is veel vraag naar. Vooral de houten trein doet het goed.” Met een knipoog: “Die hebben we ook in de winkel liggen, dus kom vooral langs.”

Taboe doorbreken

Bij binnenkomst wordt haar nieuwe winkel pas ontdekt. “Dan vragen ze: ‘Zit je hier al lang?’. Ze komen überhaupt het winkelcentrum niet meer in.” En dat moet anders, vindt Nancy. Ze wil winkelend publiek, maar ook ondernemers, naar binnen lokken. “Voor een ondernemer is een leegstaand winkelcentrum niet aantrekkelijk. Als ik deze actie niet had gewonnen, had ik het ook niet aangedurfd. Ik hoop dat we elkaar kunnen versterken, nu ik er zit. Dat ze na mij ook langs de andere winkels gaan.”

Ook wil Nancy met haar winkel een taboe doorbreken. Volgens haar voelt een tweedehandswinkel in een dorp nog te onwennig. “Het is spannend of zoiets wel in een dorp aanslaat. In een stad is het al heel normaal, daar wemelt het van de tweedehandswinkels.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405