Action begon klein in Enkhuizen, nu miljardenbedrijf: “Het wordt steeds drukker”

23 maart 2023 20:30
Bron: NH Nieuws | Wiesje Hillen

Wat begon als een kleine winkel in Enkhuizen is uitgegroeid tot een van de snelstgroeiende winkelketens van Europa: Action. Vandaag kwamen de daverende jaarcijfers van de prijsvechter naar buiten. Nooit eerder was de keten zo succesvol, ze opende een recordaantal winkels en behaalde een brutowinst van 1,2 miljard euro. NH Nieuws vroeg winkelende mensen in Huizen hoe zij dit succes kunnen verklaren. 

Al tijden behoort de Action tot de snelstgroeiende winkelketens van Europa. Afgelopen jaar opende ze maar liefst 280 nieuwe winkels en steeg de omzet met 30 procent naar 8,9 miljard euro. Winkelende mensen uit Huizen begrijpen het succes: “Het is goed en goedkoop en je hebt er van alles, voor iedereen.”

“Het is voor mij iets van de laatste tijd dat ik hier boodschappen doe, je let toch steeds meer op je portemonnee”

Klant van de Action

Winkelmedewerkster Clasina Hermans ziet ook een duidelijke toename in de winkel. “Ik werk al 13 jaar bij de Action en je ziet het echt steeds drukker worden. Als je alleen al ziet hoe druk het vandaag is op een donderdag, dat was eerder echt niet.”

Het leven wordt snel duurder vanwege de inflatie, de consument blijkt dan te vluchten naar winkels waar de producten nog wel betaalbaar zijn. “Het is voor mij iets van de laatste tijd dat ik hier boodschappen doe, je let toch steeds meer op je portemonnee”, beaamt een mevrouw die met haar handen vol boodschappen de winkel uitkomt.  

Energieprijzen

Volgens de Action waren producten die zijdelings te maken hadden met de hoge energieprijzen, zoals plaids en kaarsen, het afgelopen jaar populair. De mensen die in Huizen aan het winkelen zijn komen echter naar de winkel voor van alles, van schoonmaakmiddelen tot kleding tot knutselspullen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405