Acute problemen bij MAK Blokweer: “We kunnen ons personeel niet genoeg betalen”

19 april 2024 14:53
Bron: MAK Blokweer

MAK Blokweer kampt met acute geldnood. De stichting uit Blokker heeft te weinig geld om hun personeel een goed salaris te bieden, waardoor mogelijk besloten moet worden om activiteiten minder vaak aan te bieden. Ook kunnen de deuren van het natuureducatiecentrum vaker gesloten blijven. “Om ons personeel een cao-salaris te kunnen geven, hebben we 100.000 euro extra nodig.”

Stichting MAK Blokweer geeft ruim 25 jaar milieu-educatieve lessen aan basisschoolleerlingen. Naast een groot aantal Hoornse scholen worden ook leerlingen uit de andere West-Friese gemeenten onderwezen. “Met de in totaal 300 activiteiten worden meer dan tienduizend leerlingen bereikt.”

Piet Klein (66) uit Zwaag is ruim tien jaar actief in het bestuur van MAK Blokweer, en heeft daarvoor al jarenlange ervaring als vrijwilliger bij de stichting opgedaan. Hij vertelt dat de financiële problemen enkele jaren spelen, waardoor het personeel dat in dienst is bij MAK Blokweer onder een cao-niveau betaald wordt.

Klein: “Gelukkig hebben we een uitermate positieve en gemotiveerde groep mensen. Hoewel het wel eens aangekaart is dat er te weinig betaald wordt, hebben ze er nooit een probleem van gemaakt. We willen ze echter betalen wat ze horen te verdienen, en merken dat het salaris wat we nu aan nieuwe mensen kunnen bieden niet genoeg is waardoor ze de baan aan willen nemen. Om dat wel te doen hebben we een extra bedrag van ongeveer 100.000 euro nodig.”

Mogelijke scenario’s komende maanden bespreken

MAK Blokweer heeft acht mensen in dienst, naast bijna 100 vrijwilligers. Zij houden zich bezig met het natuurpark, de kinderboerderij en het educatieve programma dat ze bij scholen aanbieden. “We hebben qua professionele krachten een acuut tekort op ons educatievlak”, stelt Klein. “Hierdoor is het niet mogelijk om alles te doen wat we willen en kunnen. Of we moeten activiteiten af gaan stoten, óf we gaan in de toekomst minder vaak open.”

Het bestuur van MAK Blokweer gaat in de komende maanden met elkaar om tafel om alle mogelijke scenario’s te bespreken. Van een definitieve sluiting is absoluut geen sprake, benadrukt Klein. “Het is wel eens door ons hoofd geschoten, maar dat is niet aan de orde. We proberen de boel in de lucht te houden, omdat we een heel brede maatschappelijke functie hebben in West-Friesland en buiten de regio. We bedienen enkele duizenden leerlingen met onze lesprogramma’s en materiaal. Daarnaast worden ons park en de bio-markt ook goed bezocht.”

Verzoek aan Hoorn voor extra subsidie is afgewezen

Momenteel krijgt de stichting uit Blokker zo’n drie ton aan subsidies, waarvan de gemeente Hoorn de grootste bijdrage levert. Een verzoek van MAK Blokweer aan het Hoornse college, zodat ze hun personeel de gewenste salarisverhoging aan kunnen bieden, werd afgewezen. Klein: “Het is positief dat ze van de situatie afweten, maar jammer dat ze ons nu niet kunnen helpen.”

De gemeenteraad van Hoorn heeft het verzoek van de stichting aan het college en de afwijzing ingezien. CDA’er Diana Dekker en Marion van der Bijl (GroenLinks) hebben daarom een aantal raadsvragen ingediend.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844