Advocaat pleit opnieuw voor vrijlating verdachte moord op Kroaat in Medemblik

9 oktober 2023 16:04
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

Niet voor het eerst pleitte advocaat Ruud van Boom in de rechtbank van Alkmaar voor vrijlating van zijn cliënt, de 27-jarige M. F. uit Amstelveen. Hij wordt ervan verdacht vorig jaar een Kroaat te hebben doodgereden aan de Vereweg in Medemblik. Noodweer, is het verweer van de verdachte. “Ik heb mijn leven moeten redden.” 

Medemblik, 27 september 2022. De 27-jarige M. F. uit Amstelveen zou die nacht met medeverdachte C. R. (27) uit Amsterdam bij een loods aan de Vereweg in Medemblik hebben afgesproken. Het is afgelegen, het is pikkedonker en de regen valt met bakken uit de lucht. 

Er zou een nachtelijke ruzie zijn ontstaan over een partij drugs van meer dan 1.000 kilo, waarbij meerdere keren is geschoten. “In het onderzoek is een TCI-proces-verbaal gevoegd waarin staat dat er een partij van meer dan 1.000 kilo cocaïne zou hebben gelegen op de locatie waar het slachtoffer is gevonden”, meldt het Openbaar Ministerie aan NH. “Uit andere bewijsmiddelen, waaronder een getuigenverklaring, volgt tevens het vermoeden dat de dood van de Kroaat (Henri Lukačević, red.) samenhangt met de grootschalige drugshandel.”

In totaal vindt de politie er vier lege kogelhulzen, drie binnen de loods en één buiten. Uiteindelijk wordt Henri Lukačević (54) uit Kroatië overreden door een Ford Transit en overlijdt. Deze zou eigendom zijn van de medeverdachte, maar door F. zijn bestuurd. Er zou in ieder geval drie keer op de bus zijn geschoten, getuige de kogelgaten in de voor- en zijruit.

Advocaat Ruud van Boom blikte vandaag tijdens een inleidende zitting terug op de aanrijding van F. Hij houdt het op noodweer. Volgens hem heeft hij het slachtoffer nooit gezien toen hij hem aanreed. “Hij werd meerdere keren beschoten en moest wegduiken. Hij heeft gevreesd voor zijn leven die nacht”, vertelt hij. Iets wat ook door de politie ‘meermaals’ zou zijn erkend, nadat F. in juni uitgebreid werd verhoord om zijn verklaring af te leggen. 

Naast de twee verdachten en de Kroaat waren er op die regenachtige nacht nog enkele Oost-Europeanen aanwezig. Die laatstgenoemden zouden een tip hebben binnengekregen dat er bij die loods ‘iets te halen viel’. “Bewapend, om ze te overvallen en van het leven te beroven”, aldus advocaat Van Boom vandaag in de rechtbank.

Verdachte wijst op noodweer

Verdachte F. nam ook het woord: “Allereerst wil ik zeggen dat ik het heel spijtig vind wat er allemaal is gebeurd. Het zijn geen gemakkelijke tijden, voor zowel mijn familie als de nabestaanden.” Hij houdt steevast vol dat hij uit noodweer heeft gehandeld. “Ik heb mijn leven moeten redden, en zelfs de politie heeft daar begrip voor. Ik zou nooit iemand met opzet doden.”

In december worden er nog getuigen gehoord. De rechtbank in Alkmaar bepaalt morgen of het voorarrest van F. wordt verlengd. De 28-jarige medeverdachte is op vrije voeten. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844