15 augustus 2021
Schoolstraat 43 in Aartswoud

Achter het Rundveemuseum het land in

Op zondag 15 augustus kunnen bezoekers tussen de koeien worden bijgepraat over het wel en wee van de koeien en het museum. Om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur start er een rondleiding achter het museumgebouw. Oud-veehouders vertellen van alles over de bijzondere koeienrassen die het museum rijk is. Voor deze rondleidingen is opgave verplicht.

De geschiedenis van rundveerassen in Nederland staat heel dicht bij de ontwikkeling van ons land.  De Nederlandse veestapel maakt deel uit van onze cultuur door uitzonderlijke fokprestaties. Dit had gevolgen voor de verschillende rassen die er altijd waren. In het Rundveemuseum worden 10 bijna verloren koeienrassen gekoesterd en er wordt mee gefokt. In het weiland lopen dan ook jonge kalfjes met een bijzonder uiterlijk. Zij drinken bij de moeder wat niet vaak te zien is.Ook de bijzondere schapen, geiten en het pluimvee hebben een lange voorgeschiedenis. De rondleiders weten door hun jarenlange ervaring heel veel bijzonderheden te vertellen. En geen vraag is ze te gek!

Het museum staat in de hekken: er wordt gebouwd aan herstel van de stal. Ook dat is van een afstandje te bekijken. Mede dankzij de vele acties van gulle gevers kunnen wat extra wensen worden ingevuld. Het gebouw wordt wat logischer ingedeeld. Het bestuur is blij dat het nu eindelijk weer vorm aanneemt en ziet de toekomst zonnig tegemoet.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 4 euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 2 euro. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. Voor bezoek kunt u reserveren via info@rundveemuseum.nl of via 06-12568365