26 maart 2023
Foreestenhuis, Grote Oost 43, 1621 BR HOORN

God, Sex en Shostakovich

Project Geestdrift presenteert i.s.m. Karavaan: God, Sex en Shostakovich – Een monoloog voor vrouw, cello en piano.

Rata Kloppenburg is cellist en theatermaker. In deze muzikale monoloog vertelt ze luchthartig over beklemmende zaken. De ingewikkelde verhouding met haar vader. De angst voor de verleidelijke buitenwereld. Een familiegeheim. Maar ook over de kracht van dat blijvende verlangen naar Grote Woorden als liefde, avontuur, echtheid, overgave en verbondenheid. En de onverwachte wendingen die dat oplevert. Met muziek van Dmitri Shostakovich.

Er mag gelachen worden!

‘Mijn vader was beldominee. Als ergens in de omgeving een dominee opeens ziek was, konden zij mijn vader bellen. Hij had geen theologie gestudeerd, maar hij kende de bijbel uit zijn hoofd. Ik mocht wel eens mee. Op de bijrijdersstoel las ik de bijbel teksten voor waar het over moest gaan en spraken wij over de betekenis ervan voor ons persoonlijk, maar zeker ook met betrekking tot het huidige tijdsgewricht. Ik was 12 en voelde me er heel erg toe doen!’

Rata bespeelt een 18e-eeuwse Boheemse cello ter beschikking gesteld door Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Aanvang 15.00 uur

TICKETS €13,50 via Project Geestdrift (https://projectgeestdrift.nl/voorstelling/god-sex-en-shostakovich/)

Tekst, cello en verteller Rata Kloppenburg
Piano René Veen
Regie Allan Zipson
Tekst adviezen George Groot

OVER PROJECT GEESTDRIFT

Een aantal Doopsgezinde kerken in Noord-Holland Noord hebben onder de naam Project Geestdrift de krachten gebundeld. Samen bieden zij een serie eigentijdse muziek- en theatervoorstellingen aan, met als doel u te verwelkomen op deze bijzondere locaties en op verbindende wijze met elkaar kennis te maken. Met de voorstellingen geeft Project Geestdrift vorm aan de geschiedenis, de waarden en de verhalen van de mensen die al eeuwenlang in deze gebouwen samenkomen.

Samenwerking Karavaan
Voor een belangrijk deel van de programmering werkt Project Geestdrift samen met Stichting Karavaan, bekend van haar spraakmakende locatietheater. Karavaan laat zich bij het samenstellen van de voorstellingen onder meer inspireren door één van de ‘Tien Geboden voor het Religieus Erfgoed’, gepresenteerd door Sylvia Pijnenborg van Bureau Boei, tijdens een symposium van de Rijksdienst voor het Religieus Erfgoed: ‘Een kerk is een verhaal, geen hoop stenen’.

“Aanmaakblokje”
De Project Geestdrift voorstellingen zijn daarnaast bedoeld als “aanmaakblokje” om in de toekomst meer voorstellingen, lezingen, workshops en debatten in de kerkjes te organiseren, die goed aansluiten bij de locaties en het Doopsgezinde gedachtegoed. Elke voorstelling wordt voorafgegaan door een zogenaamd contextprogramma, dat een verdieping geeft op het thema van de avond.