28 oktober 2019
Westfries Museum, Hoorn

Tentoonstelling Koele Wateren

Van 28 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 is in het Westfries Museum in Hoorn de tentoonstelling Koele Wateren te zien. De expositie is een oogstrelende selectie van veertig schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand. Daarnaast wordt in de tentoonstelling een link gelegd met de toekomst. Wat gebeurt er als de zeespiegel 6 meter stijgt en hoe ziet Nederland er over 200 jaar uit.

Nederland ligt in de laagste delta ter wereld. De grote rivieren, de ligging aan zee en 18.000 km dijken die het water moeten keren bepalen het Nederlandse landschap. Water is zowel vriend als vijand. De Nederlanders verdienen er hun brood mee, maar moeten zich er ook tegen beschermen Schilders hebben dit unieke landschap door de eeuwen heen op vele manieren vastgelegd. De tentoonstelling Koele Wateren is een oogstrelende selectie van veertig landschappen uit de collectie van het Rijksmuseum met water als vriend én vijand in de hoofdrol.

De zeventiende eeuw is in deze tentoonstelling ruim vertegenwoordigd. Met werken van onder andere Salomon van Ruysdael, Aelbert Cuyp, Arent Arentsz, Willem van der Velde, Aerts Anthonisz, Ludolf Bakhuysen en Jan van Goyen.

Koele Wateren is het tweede deel van het tentoonstellingsvierluik dat vijf stadsmusea in samenwerking met het Rijksmuseum organiseren. Het Westfries Museum heeft de primeur van de expositie Koele Wateren met meer dan 40 topstukken uit het Rijks, waarin het element ‘water’ centraal staat.