19 maart 2023
Het Foreestenhuis, Grote Oost 43, 1621 BR Hoorn Hoorn

Leerhuis Bergrede

Een lunch met klezmermuziek…
Een filmisch opruiend portret van een rebel…
Jezelf confronteren met provocerende uitspraken…

Waar vindt zoiets plaats? In een kerkelijke gemeente, welke dan? En waarom deze combinatie? Trouwens, kan ik dat zomaar bijwonen, zonder dat ik een kerkelijke binding heb?

Om met de laatste vraag te beginnen, ja dat kan, graag zelfs. Deze dag heeft daar een feestelijk karakter omdat er iets te vieren valt! Er wordt gevierd dat het onderwijs van Jezus van Nazareth het belangrijkste is wat hij ons heeft nagelaten. Niet zijn geboortedag, niet zijn gruwelijke dood, maar juist zijn onderwijzing als leraar en profeet die gericht was en is op de humanisering van de wereld wordt dan gevierd. Die leringen staan samengevat in een toespraak die hij zittend op een berghelling tot zijn leerlingen richtte, vandaar dat die leerrede de naam Bergrede heeft gekregen.

Het is een feestdag, vandaar de start met de lunch met klezmermuziek die wij met velen willen vieren, vandaar ook een film van Passolini, die wij zullen afspelen en vandaar ook die confrontatie met provocerende uitspraken. Deze feestdag wordt gevierd op een zondag die in de christelijke traditie Laetare, ‘verheug u!’, genoemd wordt, een passend moment dus. Zoals in het Jodendom het feest Vreugde der Wet wordt gevierd omdat daarin hun religieus-sociale rechten en plichten aan hen voorgehouden worden, zo vieren wij het feest Vreugde van de Bergrede en als het even kan ook met u!

Zondag 19 maart, 12.00 start met lunch – 16.00
Plaats: Het Foreestenhuis, Grote Oost 43, 1621 BR Hoorn.
Gratis toegang, opgeven niet noodzakelijk.