30 september 2023
Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn

Lezing: ‘Het beleg van Alkmaar’

Op zaterdag 30 september om 14.00 uur organiseert Vereniging Oud Hoorn een lezing over het beleg van Alkmaar door Gerrit Valk. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43.

Op 8 oktober 1573 staakte het Spaanse leger het beleg van Alkmaar. Gedurende een beleg van zeven weken vochten mannen, vrouwen en kinderen op de wallen van Alkmaar tegen het machtige leger van Alva. Nadat Willem van Oranje opdracht had gegeven de dijken door te steken keerde het tij en waren de Spanjaarden genoodzaakt het drassige slagveld te verlaten. Alkmaar was een van de eerste Hollandse steden die de Spanjaarden wist te weerstaan. Enkele dagen later op 11 oktober 1573 versloegen de watergeuzen de Spaanse vloot voor de kust van Hoorn. Naast het verhaal over de gebeurtenissen in 1573 gaat de inleider in op de vraag, hoe de herdenking van het ontzet de eeuwen
daarna werd ingevuld. Gerrit Valk is historicus, archivaris, bestuurder en was 12 jaar lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl.  De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. Lezing. De toegangsprijs is € 5,00 voor leden van Oud Hoorn en € 6,50 voor niet-leden.