Op 13 maart aanstaande organiseert de lokale KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland de laatste lezing van het seizoen. IJsvogelkenner Jelle Harder is bereid gevonden om deze avond een lezing te verzorgen over het leven van de ijsvogel.
Jelle is de oprichter en coördinator van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Onderzoek aan ijsvogels doet hij al vanaf begin jaren negentig. Ook heeft hij een handleiding en instructiefilm gemaakt over het maken van broedwanden voor ijsvogels. Voor zijn activiteiten ten behoeve van de ijsvogels ontving hij in 2006 de eerste Paul Fentener van Vlissingen AD Natuurprijs.
Voor veel mensen zijn ijsvogels de mooiste vogels in ons land. Ze hebben opvallend kobaltblauwe vleugels, rug en kop. IJsvogels vliegen razendsnel over het water en hebben bijnamen als ’blauwe schicht’ of ‘vliegende edelsteen’. Zie je een ijsvogel dan is je hele dag goed.
Behalve over het uiterlijk van ijsvogels vertelt Jelle over het leefgebied, broeden met opmerkelijke resultaten, leeftijd en voedsel zoeken. In Gooi en Vechtstreek zijn voor ijsvogels veel speciale broedwanden gemaakt. Dat heeft ervoor gezorgd dat hier opvallend veel ijsvogels tot broeden komen. In 2017 zelfs 104 paar!
In de presentatie krijgen we ook een beeld van ijsvogels in West-Friesland, de omgeving van Hoorn en Nederland. Daarna wordt met wat voorbeelden duidelijk gemaakt hoe de mens ijsvogels kan helpen aan meer broedgelegenheid. De lezing is doorspekt met foto’s van Nederlandse topfotografen en enkele korte video’s.
Het eerste deel van de lezing zal bestaan uit een PowerPointpresentatie. Na de pauze volgt er een korte film die het aangepaste leven van ijsvogels laat zien in een stadsparkje in Brabant. De gevaren van de stadse omgeving en de winter zijn daarin goed in beelden en geluid gevangen.
De lezing vindt plaats in het wijkcentrum in de Kersenboogerd aan de Brederodegracht 1 en start om 20 uur en zal rond 22 uur eindigen. De zaal gaat open om 19:45 en de toegang is gratis al wordt een bijdragen in de kosten op prijs gesteld.