28 januari 2023
Veilingweg 21B, Bovenkarspel

publiekskijkavond bij volkssterrenwacht Orion

Kijkavond bij Orion zaterdag 28 januari a.s.

Kom je kijken naar de maan met zijn kraters? Of zou je de planeet Jupiter met zijn wolkenbanden en de planeet Mars wel eens willen zien? Kom dan zaterdagavond 28 jan. a.s.  naar volkssterrenwacht Orion om dit door de telescopen te bekijken!

Vanuit de koepelruimte/observatorium kan publiek met de grote telescopen de sterrenhemel bespieden Er kan o.a. gekeken worden naar de planeten Saturnus met zijn ringen en Jupiter met zijn wolkenbanden en Galileïsche manen. Ook op het zuidelijk dakterras van Orion staan een aantal telescopen opgesteld, waarmee publiek naar de sterrenhemel kan gluren naar nevels en sterrenhopen en wordt er uitleg gegeven over sterren.

In het planetarium worden de hele avond doorlopend korte presentaties vertoond over het heelal; publiek krijgt door middel van een fraaie projectie op een bolvormig scherm een indruk van de actuele sterrenhemel met zijn planeten, prachtige nevels, sterren, sterrenstelsels en sterrenbeelden en zo worden bezoekers de weg gewezen door het heelal.

Ook als het niet zo helder is vanavond, dan is het evengoed de moeite waard om langs te komen; er is genoeg te zien in de expositieruimte. En je komt de laatste nieuwtjes te weten rondom de Komeet  ZTF , het Marsproject en de James Webb telescoop, die op dit moment erg in de belangstelling staat.

In de expositieruimte wordt door vrijwilligers van Orion informatie gegeven over onderwerpen als sterrenkunde, ruimtevaart en geologie; verder zijn er schaalmodellen, meteorieten, mineralen en fossielen (waaronder dino onderdelen) te zien.

Ook kan er door microscopen gekeken worden naar mineralen en worden er natuurkundige proefjes gedaan over onderwerpen, die betrekking hebben op het heelal zoals breking van licht, magnetisme en statische elektriciteit.

Locatie: Volkssterrenwacht Orion, Veilingweg 21B (1e verd. Streekbos Paviljoen), 1611 BN Bovenkarspel. De toegang is gratis. De sterrenwacht is open voor publiek van 19 – 22.00 uur. Er hoeft van te voren niet te worden aangemeld.

Meer nieuws over Orion: www.volkssterrenwachtorion.nl of 0648850445 (kan ook via wahttsapp) en op FB: Orion Streekbos Bovenkarspel