1 mei 2022
De schoof, Wervershoof

Reprise Tante Truus & Mammie Mies

Twee vrouwen van toen. Sterke vrouwen. Vergeten vrouwen. Vrouwen die ‘deden’ omdat niets doen geen optie was. Hun verhaal wordt verteld door twee vrouwen van nu. Omdat ze niet vergeten mogen worden.

In samenwerking met Toneelgroep Europa brengt de Schoof de reprise van ‘Tante Truus & Mammie Mies’.
Jenny Tuytel en Marjan Vlam schreven en spelen deze voorstelling over de bij het grote publiek onbekende verzetsheldinnen Truus Wijsmuller-Meijer en Mies Boissevain-van Lennep. Twee krachtige vrouwen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel die zich voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog met hart en ziel inzette voor hulp aan hun medemens.

Nog voor de oorlog in Nederland uitbrak coördineerde Truus Wijsmuller via kindertransporten vanuit de bezette gebieden de redding van 10.000 joodse kinderen. Tijdens de oorlog bleef zij zich op alle mogelijke manieren inzetten voor het redden van mensenlevens. Truus geniet in onze regio vooral bekendheid vanwege de kindertransporten tijdens de Hongerwinter, in Enkhuizen bekend van ‘De Thuishaaldertjes’. Na de oorlog bleef zij maatschappelijk betrokken o.a. als mede-oprichtster van de Anne Frankstichting en het Prinses Beatrixoord.

Mies Boissevain was overtuigd voorvechtster voor vrouwenrechten en o.a. bestuurslid van het Comité Vrouwenhulp voor Vluchtelingen, dat zich inzette voor opvang van vluchtelingen uit nazi-Duitsland. Daaronder de kinderen die Truus naar Nederland bracht. Haar verzetswerk voor de groep CS6 bracht haar naar het beruchte vrouwenkamp Ravensbrück, waar zij de oorlog ternauwernood overleefde. In het kamp had zij de positieve waarde van solidariteit onder vrouwen ervaren en dat werd het uitgangspunt voor haar politieke en maatschappelijk werk. Zij streed op originele wijze, maar met wisselend succes, tegen ongelijke behandeling van vrouwen.

Deze voorstelling maakt deel uit van de landelijke programmering van Theater Na de Dam en wordt daarom gespeeld in aanloop naar en aansluitend op de Nationale Dodenherdenking op 4 mei

Speeldata:
zondag 1 mei 15.00 uur
maandag 2 mei 20:15 uur
dinsdag 3 mei 20:15 uur
woensdag 4 mei 21:00 uur (aansluitend op de Dodenherdenking).

Entree : € 12,50 dit is inclusief een drankje na afloop