Wat is er Hollandser dan een koekje bij de koffie of thee? Gezellig!
Maar de koekjes van Verkade vertellen soms ook een ander verhaal… Bijvoorbeeld over een verleden waar je niet zomaar meer aan denkt, maar dat boven komt drijven als je naar de spulletjes van opa en oma kijkt.
Met een historisch Verkadeblik als vertrekpunt, vertelt Nel Lekatompessy over de dag dat haar ouders vanuit het verre Indonesië in de haven van Rotterdam aankwamen. De verwarring, het wachten op de grote terugkeer, hun dromen, hun eenzaamheid, hun verlangen en hun heimwee naar de geboortegrond.
In ‘Biskoewit Verkade’ vertelt Nel Lekatompessy over haar vroegste herinneringen aan de tijd dat haar Molukse ouders naar Nederland kwamen. Hoewel het bedoeld was als ‘voor even’ duurde hun verblijf hier een heel leven, voor een belangrijk deel ingekleurd door de gedachte aan en het verlangen naar het andere thuis: het dorpje Latuhalat op het Molukse eiland Ambon.
Nel werd geboren in kamp Vught en groeide op in verschillende barakkenkampen. Een bijzondere jeugd, maar voor haar heel gewoon omdat ze niets anders kende. Soms sijpelde die andere, tropische wereld toch door: een pakje van Oma Ne, die zich zorgen maakte over haar onbekende kleinkinderen, zo ver weg – hadden ze daar wel te eten? De inhoud van het pakje, een rijk gevuld koekblik van Verkade, laat haar niet meer los. Als ze toen al had kunnen schrijven, dan had ze haar oma een brief gestuurd: ‘Lieve Oma, Stuur meer koekjes! Stuur meer blikken! Stuur meer Verkade! U bent lief. Nel.’ Dat het koekblik er dan al, net als haar ouders, een hele wereldreis op heeft zitten realiseert de kleine Nel zich natuurlijk niet. Hoe kon zij weten dat Verkade niet Moluks is? Dat het blik niet uit Ambon maar uit Zaandam kwam? En hoe kon zij toen weten dat het blik, zorgvuldig bewaard, op juist die plek weer terecht zou komen? Het thuis van het blik werd het thuis van Nel, die al bijna veertig jaar met man en dochter in Zaandam woont.
In deze sfeerrijke en theatrale vertelling betrekt Nel met authentieke voorwerpen en rollenspel het publiek bij haar persoonlijke verhaal.
Het verhaal van Nel is boeiend voor iedereen, die ouder is dan 8 jaar.
Het is mogelijk om in de theaterzaal rolstoelplaatsen te creëren. Het is belangrijk dat een rolstoel ticket wordt geboekt, want reguliere plekken op de tribune zijn niet rolstoeltoegankelijk. Voor de begeleider dient een regulier ticket worden geboekt.
Betalen met de Cultuurstrippen kaart?
Dat kan! Stuur dan even een mailtje naar ons via: info@pakhuishoorn.nl.
Zet in het bericht hoeveel kaarten je wilt hebben en welk bedrag je met de strippenkaart wil betalen.
Of bel met 0229 247 202 (bereikbaar dinsdag-vrijdag 10:00-16:00 uur)