6 augustus 2021
Westerstraat 111   1601 AD Enkhuizen,

Tomaten expositie in Museum Sow to Grow.

‘Alleen Tomaten zijn belangrijk, de rest is onzin’

‘Tomaten zijn rood, ze zijn rond, ze zijn prettig om naar te kijken, ze smaken goed, ze hebben zaadjes…….’

Citaat: Mel Brooks

Solanum lycopersicum of wel Tomaat is het onderwerp van de aankomende expositie in het Museum Sow to Grow.

Tomaten kennen we allemaal wel, maar weten we ook hoe ze groeien aan de plant en kennen we de vele toepassingen van tomaten? Is het groente of fruit?

Wist u dat tomaten bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel? Ze zijn rijk  aan Calcium, bevatten verschillende antioxidanten en zijn een bron van vitamine C.

Naast toepassing voor directe consumptie wordt ongeveer een kwart van de mondiale tomatenproductie gebruikt voor industriële verwerking. De daarvoor speciaal ontwikkelde tomaten zijn langgerekt en bederven niet snel. De schil is heel dik en zo hard dat ze gemakkelijk lange reizen in bv. een vrachtauto kunnen doorstaan. Niet om op te bijten of te snijden.

Fabrikant Heinz gebruikt alleen al voor de door haar aangeboden producten maar liefst 2 miljoen ton tomaten per jaar, dat is 2.000.000.000 kg.

In onze voortuin en Kloostertuin staan vruchtdragende tomatenplanten.

Binnen het museum is er uitgebreide informatie over tomaten:  de veredeling, de productie, voorbeelden van bestaande vruchten en de vele industriële toepassingen voor de consument.

Deze en nog andere onderwerpen komen aan de orde in de expositie die van 6 augustus tot en met 12 september 2021 te bezoeken is in het Interactieve Museum Sow to Grow aan de Westerstraat 111 in Enkhuizen.

Zie voor openingsdagen en tijden www.sowtogrow.nl en Facebook.

Wij houden ons aan de richtlijnen van de overheid ten aanzien van Corona.

Houders van de Museumkaart hebben op vertoon van de kaart vrije toegang.