2 juli 2023
Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21, Hoorn

Tour Culturelle: Zwaluw/Kalghach

Over Zwaluw/Kalghach:

Initiators van Zwaluw/Kalghach zijn danseres Amanisha en vocalist en instrumentalist Ciska Ruitenberg. De samenwerking komt voort uit de wens om een voorstelling te maken waarin de cultuur van de Oeigoeren wordt gevierd. Zij nodigden hoboïst Marlies van Gangelen en langhalsluitspeler Kamil Abbas uit om deel te nemen aan het project. Het viertal sprak tijdens het maakproces over hier en daar, over heimwee en thuis, over angst en innerlijke kracht.

De Oeigoerse muziek, afkomstig uit Oost-Turkestan in Centraal-Azië kenmerkt zich door een samensmelting van Turkse, Arabische en Aziatische melodieën en ritmes. In Zwaluw/Kalghach vinden de musici en danseres common ground door traditionele en hedendaagse stukken als basis te gebruiken voor improvisatie in muziek en dans. Danseres Amanisha is het stralende middelpunt van de voorstelling, haar elegante dans toont onmiddellijk de verfijnde Oeigoerse cultuur. Musicus Abbas speelt op traditionele Oeigoerse instrumenten die melancholisch stemmen en recht tot het hart spreken. Van Gangelen experimenteert met electronica, Ruitenberg componeerde twee stukken voor het project. Een avontuurlijke voorstelling die gaat over culturele ontmoeting, vrijheid en menselijkheid.

De vier spelers van Zwaluw/Kalghach ontvingen een bijdrage van het Amarte Fonds voor de ontwikkeling van de voorstelling.

Amanisha  dans, zang

Kamil Abbas Rawap ,(langhals luit), Ghidjek (knievedel)

Ciska Ruitenberg zang, gitaar, percussie, compositie

Marlies van Gangelen hobo, harp, electronica, percussie

Marijn van der Jagt regieadvies

Izabela Teleszynska fotografie

 

Het is mogelijk om in de theaterzaal rolstoelplaatsen te creëren. Het is  belangrijk dat een rolstoel ticket wordt geboekt, want reguliere plekken op de tribune zijn niet rolstoeltoegankelijk. Voor de begeleider dient een regulier ticket worden geboekt.

Betalen met de Cultuurstrippen kaart? 
Dat kan! Stuur dan even een mailtje naar ons via: info@pakhuishoorn.nl.
Zet in het bericht hoeveel kaarten je wilt hebben en welk bedrag je met de strippenkaart wil betalen.
Of bel met 0229 247 202 (bereikbaar dinsdag-vrijdag 10:00-16:00 uur)