12 augustus 2023
Veilingweg 21, Bovenkarspel

vallende sterren spotten bij Volkssterrenwacht Orion

Op zaterdag 12 Augustus is er bij Volkssterrenwacht Orion een kijkavond ter gelegenheid van de Perseïden /meteorenregen ofwel vallende sterren. Publiek is van welkom van 20.00 tot 23.00 uur.

Volkssterrenwacht Orion is gelegen in het natuurgebied het Streekbos in West-Friesland, hier is nog de heldere sterrenhemel te bewonderen; vanuit de sterrenwacht is zelfs de melkweg te zien!

 

Perseïden-meteorenzwerm

👍Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus, dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht vanaf eind juli tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 12 augustus valt. Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen.

⭐️Speciaal voor deze avond is er een prachtige collectie steen- en ijzermeteorieten te bewonderen.

👍Er kan bij een heldere en donkere hemel door de grote telescopen in de koepelruimte en de telescopen op het zuidelijk dakterras van Orion gekeken worden naar de planeet Saturnus met zijn ringen en is er uitleg over wat er zoals te zien is aan de sterrenhemel o.a. sterren, sterrenbeelden en planeten.

👍Om de sterrenhemel beter te leren kennen en ook allerlei wetenswaardigheden over o.a. de vallende sterren, is het het beste is om de eerste keren te kijken onder begeleiding van vrijwilligers van Volkssterrenwacht Orion. Het allerbelangrijkste is dan ook “geniet ervan!”. En bij het zien van een vallende ster mag er natuurlijk een wens gedaan worden!

👍In het planetarium worden er met een speciale planetariumbeamer prachtige presentaties over heelal en ruimtevaart vertoond, wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden en kan er ingezoomd worden op de Maan, planeten en de actuele sterrenhemel. Er kan ook een echte meteoriet worden vastgehouden.

👍In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie Ook is er een behalve een prachtige collectie steen- en ijzermeteorieten ook een collectie mineralen en dino-onderdelen te bewonderen.

En er worden leuke natuurkundige proefjes gedaan met uitleg over o.a. breking van licht, magnetisme en statische elektriciteit en staan er door microscopen gekeken worden naar stukjes mineralen en kan er een interactief reisje gemaakt worden door het heelal via het grote touch screen.

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om over dit alles uitleg te geven.

De toegang is gratis (een financiële bijdrage wordt op prijs gesteld) en er hoeft niet van te voeren  te worden aangemeld.

Info over Orion: www.volkssterrenwachtorion.nll en via 06-48850445 of kijk op de facebook pagina van Orion: https://www.facebook.com/volkssterrenwacht.orionbovenkarspel.1