4 februari 2024
Kamer van de West-Indische Compagnie Binnenluiendijk 2 te Hoorn

vertelvoorstelling ‘Schaduwen van vrijheid, de dans naar verlossing’

Ter ere van het herdenkingsjaar slavernijverleden hebben Wijnand Stomp, Sherwin Kirindongo en Julian Wijnstein een vertelvoorstelling gemaakt op het boek ‘Mens te koop’ van Miep Diekmann. Het is een veelzijdige theatrale vertelling waarin de makers de grenzen verkennen van: identiteit, onrecht, vrijheid en de schaduwzijden van het menselijk bestaan ten tijde van de slavernij op Curaçao .

Een uniek aspect van “Mens te Koop” is dat het oorspronkelijk werd geschreven in opdracht van de burgemeester van Utrecht, die het in 1965 cadeau deed aan alle lagere schoolverlatende kinderen in de stad.

De voorstelling zal plaatsvinden op een opmerkelijke locatie: de voormalige kamer van de West-Indische Compagnie (WIC) aan de Binnenluiendijk. Deze niet-culturele locatie wordt ter beschikking gesteld door de beheerders. De keuze voor deze plek is doordacht, gezien het recente onderzoek naar de rol van Hoorn in de trans-Atlantische handel en het slavernijverleden. Het rapport onthult dat dit pakhuis diende als opslagplaats voor kostbare goederen als suiker, koffie, tabak, goud en ivoor van WIC-schepen.

 

Met de letters ‘GWCH’ boven de deur, verwijzend naar de Geoctrooieerde West-Indische Compagnie Hoorn, was deze locatie cruciaal voor het beheer van financiën, verwerking van post en vergaderingen over het beleid van de compagnie. Hier kwam bijvoorbeeld het schip Johanna Maghtelt, onder leiding van Hoornse schipper Jan Claasz. Kist, aan in 1711 op Curaçao met ‘een armazon van 610 coppen negros slaaven’ uit Angola.

 

De voorstelling biedt ruimte aan 45 toehoorders per keer, en met in totaal 14 uitvoeringen kunnen er 630 mensen worden verwelkomd. Deze symbolische hoeveelheid komt overeen met het aantal destijds tot slaaf gemaakte individuen aan boord van de Johanna Maghetelt. De makers van de voorstelling zijn nieuwsgierig naar hoeveel toehoorders zich zullen inschepen voor deze aangrijpende voorstelling, die het verleden in het heden weet te brengen op deze historische locatie.