19 augustus 2021

Zomeravondconcert in de Hoornse Koepelkerk door Antwerpse kathedraalorganist

Op donderdagavond 19 augustusgeeft Peter van de Velde een orgelconcert in de Hoornse Koepelkerk. Peter van de Velde is organist-titularis en muziekdirecteur van de Antwerpse kathedraal en geniet internationaal een grote reputatie als concertorganist. Hij regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland en concerteerde in de meeste Europese landen, Rusland, Japan, Egypte, Canada, de Verenigde Staten en op de Filipijnen.
Zijn repertoire omvat alle stijlen, maar hij is vooral bekend als ambassadeur van de Belgische muziek, die hij vaak op het programma zet en vastlegt op cd. Zijn muziekopnames kregen veel positieve recensies en waardering in de binnen- en buitenlandse media (o.a. radio Klara, WDR 3, Diapason, Orgelvriend, Orgelnieuws, Luister, Orgelkunst, Musique 3, Choir & Organ). Hij maakte ook live-opnames voor o.a. de Bayerische Rundfunk en Radio Vaticaan.
Programma
Peter van de Velde heeft er voor gekozen om niet alleen het romantische Maarschalkerweerd-orgel te bespelen maar ook om het Klop-orgel in zijn programma op te nemen. Het Klop-orgel is een groot twee klaviers kistorgel en uitstekend geschikt om oude muziek te vertolken. Het concert begint op dit orgel met Mein junges Leben hat ein End van Jan-Pieterszoon Sweelinck en de Sonata in A-Dur van Carl Philipp Emanuel Bach. Vervolgens wordt het concert voortgezet op het Maarschalkerweerd-orgel met Ricercare (Hommage à Sweelinck) van Albert de Klerk, Fantasia in G (Pièce d’orgue) van Johann Sebastian Bach in een uitgave van Marcel Dupré, een bewerking voor orgel van het Poco Adagio uit de 3ième Symphonie pour Orchestre et Orgue Op. 78 van Camille Saint-Saëns en tot slot de Sonate N°2, O Filii (Prélude – Cantabile – Fuga) van Jacques-Nicolas Lemmens.
Organisatie
Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. De Koepelkerk ligt aan het Grote Noord 15, 1621 KD in Hoorn. De toegang is gratis en na afloop wordt er een collecte gehouden waarvan wij hopen dat iedereen naar vermogen daaraan zal bijdragen. I.v.m. met de veiligheidsmaatregelen rond Corona moeten de bezoekers 1.5 meter afstand van elkaar houden en zal hun aanwezigheid geregistreerd worden. U hoeft zich echter niet meer van te voren op te geven en ook het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht. Voor meer informatie kunt u kijken op:  www.orgelconcerten-hoorn.nl