Agrarische markt ter afsluiting van jubileumjaar polder Het Grootslag

11 juli 2024 10:06
Bron: WEEFF

Ter afsluiting van viering van het 600-jarige bestaan van polder Het Grootslag wordt op vrijdag 12 juli een agrarische markt met proeverij gehouden op het Streekplein in Bovenkarspel van 11.00 tot 17.00 uur. “We willen mensen bewust maken dat er ook in de buurt gezonde lokale producten verkrijgbaar zijn”, vertelt Trude Buysman.

Tijdens de markt draait DJ Cees Week muziek en kunnen alle kinderen worden geschminkt. “Alle ingrediënten voor een feestje zijn aanwezig.” Naast de verschillende activiteiten wordt er ook een officiële boekpresentatie gehouden van het boek: ‘Het Grootslag, polder in beweging’. Het boek beschrijft de geschiedenis en huidige betekenis van het productiegebied.

Bewustwording over het gebruik landbouwgrond

Tegenwoordig wordt er veel meer verbouwd dan vroeger, daarom wil de organisatie met boek over Het Grootslag laten zien dat landbouwgrond hier ‘knijter’ hard nodig is: “We zijn namelijk één van de belangrijkste delta’s in Europa”, aldus Buysman. Het liefst ziet de agrarische sector dat de politiek er mee aan de haal gaat. “We willen tonen hoe er het beste omgegaan kan worden met landbouwgrond.”

Een stukje bewustwording creëren over de productiegrond, dat is het doel. “Vroeger ging er vanuit dat iedereen wel wist waar hun eten vandaan kwam, maar ik had het mis”, meldt ze. “Wat bleek consumenten weten vaak niet dat bijvoorbeeld hun broccoli bij onze van het land afkomstig is.” West-Friesland is bijvoorbeeld ontzettend goed in het produceren van broccoli en bloemkool. Maar liefst zeventig procent van deze geproduceerde groente komt hier vandaan.

Lokaal, laagdrempelig en gezond

Naast bewustwording heeft Buysman nog een ander doel. In samenwerking met Tineke Bakker wilt Trude Buysman de west-friezen gezond laten eten: “En daarvoor hoef je geen uren in keuken te staan”, aldus de organisator van de markt. Om de West-Fries aan te moedigen om gezond te eten, hebben de dames een receptenboekje gemaakt. “Zodat mensen makkelijke gerechten kunnen maken met groentes uit de buurt.”

Het is meer dan alleen een markt. Buysman hoopt dat de agrarische markt en het receptenboekje helpen om voedzame voeding laagdrempelig te maken. “Ik hoop dat we iets kunnen betekenen voor de conditie van de mensheid.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844