Al tien jaar herdenken nabestaanden hun geliefden bij de Vlinderrots

21 juni 2024 19:00
Bron: NH Media

De Vlinderrots in Hoorn bestaat tien jaar. Vandaag kwamen enkele tientallen nabestaanden bij elkaar om bloemen neer te leggen bij het monument. Op de rots, geplaatst in het Noorderplantsoen pal tegenover het treinstation, zijn zevenendertig vlinders met daarop namen terug te vinden. Allemaal van West-Friezen die met geweld om het leven zijn gebracht. 

Tegen het middaguur arriveren de eerste nabestaanden bij het monument. Er wordt geknuffeld, gelachen en hier en daar een traan weggepinkt. “Elke keer zie je nieuwe gezichten”, vertelt Bibi Bookholt die bijna tien jaar geleden haar halfzus Mariska verloor. “En dat is eigenlijk wat je niet wil. Dat betekent dat er namen bijgekomen zijn en dat er nog steeds mensen door geweld om het leven komen.” 

Statement tegen geweld

Een statement tegen geweld, dat is de oorspronkelijke bedoeling van de Vlinderrots. Maar in de loop der tijd heeft het monument ook een sociale functie gekregen. 

“Het heeft een grote rol ingenomen bij de nabestaanden, dat hebben we heel sterk gemerkt toen de rots vernield was”, memoreert initiatiefnemer van het monument Wanda Beemsterboer. “Er was zo’n gemeenschapszin, mensen begonnen geld in te zamelen. Toen voelden we: de rots betekent iets.”  

Aangezien de rots inmiddels bijna volledig bedekt is met vlinders, is besloten geen nieuwe namen meer toe te voegen aan het monument. “Helaas hebben we nog wel de vraag van mensen gekregen of er nog een plekje vrij was”, vertelt Beemsterboer. “Dus de geweldplegingen gaan door.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844