Alaaddin Moskee opent bijna zijn deuren: “Belangrijk voor moslimgemeenschap”

17 november 2021 09:49

De moslimgemeenschap uit West-Friesland moest er even op wachten, maar na jarenlang sparen heeft de Alaaddin Moskee aan het Tureluurshof in Enkhuizen dan eindelijk zijn eigen gebouw. “We hadden al ruim dertig jaar het verlangen om een eigen pand neer te zetten en dat is nu eindelijk gelukt.”

Alaaddin Moskee

Sukru Yilmaz, penningmeester van de Islamitische Stichting Enkhuizen opent voor NH-Nieuws/WEEFF alvast vroegtijdig de deuren van de moskee, want er zijn nog een paar werkzaamheden die verricht moeten worden. “We hebben de deur van de gebedsruimte nog maar even op slot gelaten, omdat het glaswerk van de reling nog niet is geplaatst”, zegt Yilmaz lachend, terwijl hij het slot van de deur draait. “We willen natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren, dus daarom is deze ruimte voorlopig nog even dicht.” 

Alaaddin Moskee

De gemeenschap heeft vanaf 1986 geld gespaard om in 2008 het stuk grond aan het Tureluurshof te kunnen kopen van de gemeente. Begin 2020 werd het voormalige pand van de moskee gesloopt en begon men met de bouw van de nieuwe moskee. De officiële opening van het gebouw had eigenlijk rond de zomer van 2020 moeten plaatsvinden, maar corona gooide flink wat roet in het eten.

“Ik ben erg dankbaar voor alle donaties uit onze gemeenschap. Zonder hen was dit echt niet gelukt”

Sukru Yilmaz, penningmeester

“Het heeft inderdaad allemaal wat langer gekost”, concludeert de penningmeester, “maar ik ben erg dankbaar voor alle donaties uit onze gemeenschap. Zonder hen was dit echt niet gelukt.”

Vanwege de aanvullende coronamaatregelen is er volgens de penningmeester nog geen datum gepland voor de officiële opening. “Dat is natuurlijk jammer, maar ik hoop dat we alsnog snel de opening van de moskee kunnen vieren.”

Tekst gaat verder onder video:

Belangrijk voor moslimgemeenschap

Volgens de penningmeester is een eigen gebouw erg belangrijk voor de moslim gemeenschap. “Dit gebouw fungeert niet alleen als moskee, maar ook als buurthuis. We hebben genoeg ruimtes waarin mensen samen kunnen komen om bijvoorbeeld cursussen te volgen en ook is er een kantine waar gegeten kan worden.” 

De moskee richt zich niet enkel op de Turkse gemeenschap, maar opent zijn deuren voor iedere moslim. “Wij vinden het belangrijk om inclusief te zijn voor iedereen en ik geloof dan ook dat deze moskee een meerwaarde gaat zijn voor Enkhuizen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405