Alarmfase 1 en code geel: waterstand IJsselmeer blijft erg hoog

28 december 2023 10:22
Bron: VLN Nieuws

Het is nog altijd alarmfase 1 vanwege de hoge waterstand van het IJsselmeer. Ook geeft het hoogheemraadschap een waarschuwing af voor de buitendijkse gebieden van het Markermeer, waar een verhoogd risico op wateroverlast bestaat vanwege de combinatie van de hoge waterstand en de krachtige wind. Voor vanavond is er opnieuw code geel afgekondigd.

Camping Schardam

Alarmfase 1 houdt in dat de situatie nauwlettend wordt gevolgd. Zo heeft het hoogheemraadschap gisterenochtend de dijken tussen Den Oever en Enkhuizen geïnspecteerd. 

Uit voorzorg zijn de Broekerhaven in Stede Broec, de Grote sluis in Hoorn en de Sassluis in Enkhuizen gesloten om het risico op wateroverlast in de binnenstad te voorkomen. “Al deze maatregelen zijn genomen om het risico op wateroverlast in de binnenstad te verminderen, hoewel de waterveiligheid op deze locaties niet in gevaar is”, benadrukt het hoogheemraadschap.

Markermeer

De buitendijkse campings langs het Markermeer zijn hard getroffen door de hoge waterstand in combinatie met de harde wind.  In Schardam is een deel van de camping en het natuurgebied ondergelopen. En in Warder (zie onderstaande foto) staat een deel van de speeltuin onder water.

Tekst gaat door onder de foto.

Camping Warder

Een stukje verderop is het buitendijkse recreatiegebied bij camping De Kleine Weel in Warder ondergelopen. Er is geen paniek, dit gebeurt wel vaker, maar het water heeft nog nooit zo hoog gestaan, zegt eigenaar Henk de Boer. Hij kan er wel van genieten: “Ik vind het mooi, het is weer eens anders dan zonneschijn en windstil.”

Tekst gaat verder onder video.

Even verderop bij de buitendijkse camping Strandbad Edam is het vannacht droog gebleven. Beheerder Wil Ouwehand is op dit moment niet op de camping, maar heeft mensen die de boel goed in de gaten houden. “Ik heb niets gehoord, dus dat is goed nieuws.”

Code geel

Het KNMI heeft voor vanavond code geel afgegeven, Vanavond komen er in Noord-Holland en in het Waddengebied zware windstoten voor van 75-90 kilometer per uur. “En die wind komt uit het zuidwesten, dus blaast het water van de camping weg”, legt campingbeheerder Wil uit. “Als de wind uit het noordoosten komt dan hebben we een groot probleem, dan wordt het zo de camping opgestuwd en dat is gelukkig niet het geval.”

De campingbeheerder houdt de waterstand nauwlettend in de gaten. “Ik zie zojuist op de site van Rijkswaterstaat dat het iets gezakt is.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405