Als Irene Schouten-superfan Petra aankomt op de Malediven, ontploft haar telefoon

20 februari 2024 17:03
Bron: Aangeleverd

Juist op het moment dat Petra Zwaan in het vliegtuig naar de Malediven zat, maakte Irene Schouten bekend te stoppen als schaatsster. De Medemblikse is één van haar grootste fans en treurt om Schoutens afscheid, maar vindt het ook begrijpelijk dat de drievoudig Olympisch kampioen voor een ander leven kiest. “Natuurlijk ben ik trots op haar!”

Toen Petra (61) gisteren voet aan wal zette op de tropische eilandengroep, ontplofte haar telefoon direct. “De berichtjes bleven maar binnenstromen. Ik zette maar snel het geluid uit, want iedereen keek naar mij.” Het breaking news over het stoppen van Schouten bereikte dus ook superfan Petra, die de schaatstopper uit Hoogkarspel ook persoonlijk kent. “Het kwam een beetje als donderslag bij heldere hemel. Ik vind het jammer, maar snap het ook wel. Ze verlangt naar een ander leven en heeft alles gewonnen wat er te winnen valt. Wat moet je dan nog?” 

‘Geweldig om mee te maken’

Als medewerkster van het tankstation in Wervershoof, kwam ze jaren geleden al in contact met de familie Schouten. “Haar moeder en broers kwamen er altijd tanken. En ik ben een schaatsgek, al sinds de tijd van Yvonne van Gennip, dus daar hadden we het vaak over. Zo is onze band beetje bij beetje gegroeid. Als je dan van schaatsen houdt en iemand kent die zó succesvol is, dan is dat geweldig om mee te maken.”

Zwaan is ook de motor achter het fanaccount van Schouten op Facebook, dan inmiddels 1.200 leden telt. Ze deelt er wedstrijdbeelden, interviews en foto’s. Eigenlijk alles. “Iemand anders heeft het kanaal ooit opgezet, maar ik plaats er het meeste op. Omdat ik het leuk vind om te doen en de reacties altijd positief zijn. Een zwart gat? Ben je mal. Als ik echt niets meer weet te doen, kan ik altijd nog komen bollen pellen bij het familiebedrijf, zegt haar broer Simon altijd. Maar jammer dat ze stopt, is het natuurlijk wel.”

“Als er volgend jaar een Elfstedentocht komt, staat ze vooraan, hoor. Let maar op”

Petra Zwaan uit Medemblik – superfan van Irene Schouten

Ze zag Schouten wereldkampioen worden in ijstempel Thialf en vierde veel andere hoogtepunten voor de televisie. “Of ik trots ben? Tuurlijk! Iedereen toch?! Omdat ze altijd maar doorgaat. Irene is een op-en-top sportvrouw. Daarom geloof ik ook niet dat ze helemaal stopt met sporten. Als er volgend jaar een Elfstedentocht komt, staat ze vooraan, hoor. Let maar op.”

Het afscheid raakt haar, merkt ze. “Ik werd emotioneel toen ze afgelopen weekend de massastart op het WK won, maar dat werd ik ook toen ik dit nieuws zag. Wat dat betreft, vind ik het jammer dat ik hier ben. Maar ik zie en spreek haar vast snel weer. Als ik weer thuis ben, stuur ik snel een bloemetje naar Hoogkarspel.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405