Ambacht leeft voort bij Hoornse fietsenmaker Willem Wormsbecher (80)

2 februari 2024 18:00
Bron: Van Hoorn Zeggen

Wie weleens door de Grote Havensteeg in Hoorn loopt, baant zich een weg door de fietsen die er buiten staan. Deze fietsen staan voor de zaak van Willem Wormsbecher (80), die al sinds 1961 ‘ouderwets’ fietsen repareert en zeker niet van plan is om te stoppen. 

Mediapartner Van Hoorn Zeggen, ging bij Willem langs: 

“Omdat ik beperkt ruimte heb, zet ik de fietsen maar buiten. Direct een beetje reclame”, zegt Wormsbecher lachend. Veel toeristen weten hun route door de steeg ook te vinden. “Toeristen komen langs en zien een ouderwetse fietsenmaker. Dat vinden ze leuk.”

Wormsbecher is al een tijdje de pensioenleeftijd gepasseerd. “Ik maak geen gebruik van pensioen. Ik begin rond 12.00 uur met het buiten zetten van de fietsen.” Elektrische fietsen, daar waagt hij zich niet aan. “Ik vind dat hele zware dingen, niet zo handig. Ik heb werk genoeg met gewone fietsen, dat blijft wel. Het is een tijdsbesteding die ik nuttig vind, en je helpt mensen uit de problemen.”

“Niets doen lijkt me helemaal niks. Nee, nee”

Willem Wormsbecher (80), fietsenmaker

De fietsenmaker is in 1961 begonnen, toen nam hij de zaak over van zijn vader. In 1929 is de vader van Wormsbecher gestart met een werkplaats en een klein winkeltje ernaast. “Mijn vader repareerde fietsen en is op zijn zeventigste gestopt. Toen ben ik verder gegaan”, vertelt hij.

En zo lang het allemaal gaat, is Wormsbecher niet van plan te stoppen. “Stel dat we drie of vier jaar nog zo doorgaan, misschien vijf. Dat hangt van de gezondheid af, dat is afwachten. Een mens kan altijd wat krijgen. Ik ben altijd bezig, en dat bevalt me het beste. Niets doen lijkt me helemaal niks. Nee, nee.”

Ambacht leeft voort bij Hoornse fietsenmaker  Willem Wormsbecher

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405