Amnesty International organiseert schrijfactie in Hoorn voor onterecht veroordeelde mensen

6 december 2023 09:21
Bron: rawpixel.com

Amnesty International organiseert aankomend weekend een schrijfactie, waaronder op drie locaties in Hoorn. Hierbij worden er brieven verstuurd naar buitenlandse regeringen en hoge rechters, om gevangenen vrij te krijgen of kans te geven op een eerlijker proces. “Vaak lukt het om met de brieven iets voor elkaar te krijgen”, licht Frieda de Haan van Amnesty toe.

Over de hele wereld wordt aankomende zondag gevierd welke rechten een mens heeft. Dit kan het recht op onderdak zijn, of het recht om bijvoorbeeld als kind samen met je ouders te wonen. Toch worden de mensenrechten op veel plekken nog geschonden. Amnesty hoopt eraan bij te dragen dat mensen die om een “verkeerde” mening in de gevangenis belanden vrijspraak te geven, of in ieder geval kans op een eerlijker proces.

Op zaterdag worden in de drie Hoornse bibliotheken daarom speciale schrijfsessies gehouden. In het kader van Write for Rights zijn tien mensen op de wereld uitgekozen voor wie brieven geschreven worden. Als voorbeeld geeft Frieda de Haan van Amnesty de situatie van Achmed uit de Verenigde Arabische Emiraten aan. “Hij heeft als inwoner van het land kritiek geuit op de regering, en dat mensen onterecht worden opgepakt. Daarop is hij zelf gearresteerd”, vertelt De Haan.

Succesvolle ontwikkelingen

In de brieven die Amnesty laat schrijven worden voornamelijk buitenlandse regeringen, of hoge rechters van een bepaald land aangeschreven. “Degenen die willen schrijven hoeven zelf niet te bedenken wat er in de brief moet”, zegt De Haan. “Amnesty heeft zelf exemplaren die overgeschreven kunnen worden. Dat kan op papier, maar ook digitaal.”

De actie van Amnesty bestaat inmiddels al enkele jaren, en heeft een aantal succesvolle vrijlatingen opgeleverd. Via een nieuwsbrief van de organisatie kunnen briefschrijvers op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen in verschillende zaken. “Het is dus niet zo dat iemand die een brief schrijft, persoonlijk hoort welke updates er in het proces zijn van degene voor wie de brief is geschreven”, aldus De Haan.

Uitzending – 2 december 2023

Frieda de Haan vertelt over de schrijfactie die Amnesty International houdt op zaterdag 9 december

59229

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405