An de reed weest… Wat zeg jij nou? Doe mee en geef je mening over het Westfriese dialect

29 september 2022 07:45

Het Westfriese dialect wordt steeds minder vaak gesproken. Godschruwelek, oftewel verschrikkelijk zou een echte Westfries zeggen. Maar hoe erg is het eigenlijk? 

Westfries Woordenboek Joop van Diepen

Wij willen graag de mening van de Westfriezen weten. Geef je daarom via deze link op voor het NH Nieuws-panel en dan ontvang je een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Hoe vaak spreek je zelf bijvoorbeeld Westfries?

‘Prut an me leerze’ en ‘Bloemkooltoid’

Er zijn verschillende cultuurbewakers die het dialect levend proberen te houden. Creatief Westfries bijvoorbeeld. Ze schrijven Westfriese verhalen, liedjes en hebben tegenwoordig een eigen podcast. Af en toe zijn er kerkdiensten in het dialect. En onder ook jongeren geniet de band Oôs Joôs, bekend van onder meer Prut an me leerze, grote populariteit. En wie kent de Los Onderdikos-hit ‘Bloemkooltoid‘ niet.

Maar hoe belangrijk is het dat het Westfries gesproken blijft worden? Zou het dialect aan kinderen op school geleerd moeten worden? Meedoen aan het onderzoek kan tot en met woensdag 5 oktober.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Martin van der Linde – Martin in de namiddag
17:00 – 19:00 uur

WEEFF TV