Anne raapt wekelijks vele kilo’s zwerfvuil: “Gekken kleuren de wereld”

23 juni 2021 20:00

Het begon toen Anne de Bruin uit De Weere een e-bike kocht: “Als je fietst zie je veel meer liggen dan wanneer je hard met je scooter voorbij rijdt.” Sindsdien rijdt ze zeker 40 kilometer per week door de gemeente Opmeer om zwerfvuil uit de bermen en uit sloten te halen. Ook is Anne initiatiefneemster van de Stille Rapers, een groep die op verschillende plekken in Noord-Holland fanatiek afval raapt. Verslaggever Sander Huisman liep een stukje met Anne mee.

In een boekje houdt ze bij hoeveel afval ze wekelijks ophaalt. Anne de Bruin uit De Weere is fanatiek. Maar het is allang niet meer de obsessie die het de eerste paar maanden was toen ze net haar e-bike had. “Toen heb ik er zelfs van gedroomd”, weet Anne nog. Maar toch lukt het Anne niet altijd om gewoon zomaar een stukje te fietsen. “Dan moet ik niet te veel naar beneden kijken, het is ook tijd van genieten.”

Als initiatiefneemster van de Stille Rapers is Anne trots op wat die groep bereikt heeft. De groep bestaat inmiddels uit ruim 70 mensen die regelmatig in gebieden in West-Friesland afval gaan rapen. Van enkele onderdelen die Anne vindt, maakt ze kunstwerken in haar tuin. Voornamelijk de engelen die ze maakt van tientallen wieldoppen vallen op.

Artikel gaat verder onder de foto

Op Pad zwerfafval anne

Anne is blij dat ze niet langer de enige is die raapt. “Steeds minder mensen zeggen dat ik gek ben.” Al komt ze nog weleens mensen tegen die op hun voorhoofd wijzen of een middelvinger opsteken.

“Maar nu er statiegeld komt op flesjes en blikjes, ben ik blij”, zegt Anne. Want ook op haar vaste fietsroute liggen op dit moment steeds minder blikjes en flesjes. “Maar of dat komt doordat er minder mensen langsrijden in coronatijd of door een stukje bewustwording, dat weet ik niet”, overdenkt Anne. “Ik hoop dat laatste.”

Bekijk alle afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405