Anouk (22) fladderde als een vrolijke vlinder door het leven, tot die fatale klap

17 juni 2024 20:02
Bron: Aangeleverd

Ze stellen zich vaak voor dat ze op een lange vakantie is en binnenkort weer thuis zal komen. Maar hun dochter en beste vriendin Anouk, die het leven vol enthousiasme omarmde, overleed in 2020 op 22-jarige leeftijd na een ernstig auto-ongeluk in Berkhout. “We vergeleken haar wel eens met een vlinder. Ze fladderde door het leven.”

De vroege ochtend van 10 oktober 2020. Half slapend loopt Danny Reus naar de deur, nadat hij bruut is gewekt door de deurbel, die steeds maar wordt ingedrukt. ‘Dat zal Anouk wel zijn’, schiet snel door zijn hoofd. Enkele momenten later kijkt hij twee agenten in de ogen. “Die gezichten vergeet ik nooit meer.”

Ze brengen slecht nieuws. Anouk heeft een zwaar eenzijdig ongeluk gehad, in Berkhout. De bestuurder, de nu 27-jarige T.L. uit Hoorn, had geen rijbewijs en de auto was niet apk-gekeurd en niet verzekerd. 

‘Uw dochter is overleden’

Met een noodgang worden vader Danny en moeder Colinda door de politie naar het VUmc in Amsterdam gebracht. Daar zien ze hun dochter vechten voor haar leven. Maar ernstig hersenletsel met een interne bloeding, een gebroken ruggenwervel, een hartstilstand en zes gebroken ribben: het is te veel. Vijf dagen later overlijdt de pas 22-jarige Anouk aan de gevolgen van de fatale klap. “Om 1.48 uur zeiden de artsen: uw dochter is overleden.”  

“Anouk fladderde door het leven”

Danny Reus – vader van Anouk

“Het is nu 3 jaar en 7,5 maand geleden”, verzucht moeder Colinda op de bank in hun woning in Hoorn, waarop ook haar man Danny en de beste vriendin van Anouk, Romy zitten. Om te praten over Anouk. Hún Anouk. Een jonge, levenslustige vrouw. Vol energie, met nog een leven voor zich. Werken, sporten, veel vrienden. En in de weekenden op stap. Voor Anouk was niets te gek. “Ze ging heel hard”, zegt vader Danny. “We vergeleken haar wel eens met een vlinder. Ze fladderde door het leven.”

Lief, creatief en sociaal was ze. Ze stond altijd voor iedereen klaar en vergat zichzelf wel eens. “Ze kon heel veel liefde geven aan anderen”, zegt vader Danny. Anouk werkte als onderwijsassistent met kinderen met een beperking. “Die waren allemaal dol op haar”, zegt haar moeder met trots.

Ze herinnert zich ook hoe Anouk de bloemetjes uit de tuin van de buurvrouw plukte, om deze vervolgens aan dezelfde buurvrouw te geven. Anouk ten voeten uit. “Ze was ook een verbindende factor, bracht veel jongeren hier uit de buurt met elkaar in contact.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

Romy door ongeluk omgekomen in Berkhout

Romy verliest met de dood van Anouk in één klap haar beste vriendin. Ze hadden plannen om binnen afzienbare tijd samen te gaan wonen. “We hadden een heel bijzondere vriendschap, deden alles samen. Ze was altijd heel reëel en eerlijk. Als het haar niet aanstond, zei ze het ook. Ik ben best onzeker en dat heeft Anouk eruit geramd. ‘Room, kom op hoor!’, zei ze dan. Dat is er nu niet meer. Outdoor Stereo, Lappendag en Koningsdag… het is nu zó anders omdat Anouk er niet meer bij is. Ik mis mijn maatje heel erg.” 

‘Gemis blijft groot gat’

In de huiskamer hangt een foto met daarop een stralende Anouk. “Die is genomen in Bergen”, zegt Colinda. “Dát is Anouk. Ik heb soms het idee dat ik haar daar ga ophalen, ook al weet ik wel dat dat niet gaat.” Er valt een korte stilte. “Het gemis is en blijft een groot gat in je hart.” 

Danny vult zijn vrouw aan. “Door haar dood soms te ontkennen proberen we de leegte te dragen. Voor ons is het alleen nog maar overleven. Zeker zolang de rechtszaak nog niet achter de rug is. Pas daarna kunnen we hopelijk weer verder met ons leven. We willen alleen nog de mooie herinneringen aan Anouk en niet alles er omheen.” 

“Wij hebben de zwaarste straf gekregen”

Een kleine twee weken geleden eiste justitie 7 maanden gevangenisstraf en drie jaar rijontzegging tegen de 27-jarige T.L. uit Hoorn. Hij bestuurde de auto toen deze in oktober 2020 met – waarschijnlijk – hoge snelheid op een boom in Berkhout botste. “Anouk schreeuwde nog mijn naam, ik stuurde naar links en toen was het ongeval gebeurd”, verklaarde hij. De bestuurder uit Hoorn raakte gewond, Anouk overleed enkele dagen later aan de gevolgen van de klap. 

Het rijbewijs van L. was al in 2018 ingevorderd, zijn BMW had geen APK en was niet verzekerd. Toch stapte hij achter het stuur. “Een stomme beslissing”, zei T. in de rechtbank van Alkmaar. Zowel vader Danny als Anouks beste vriendin Romy voerden het woord bij de behandeling van de zaak. “Door jouw roekeloos handelen is Anouk dood. En hebben wij de zwaarste straf gekregen”, zei de vader. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844