Archeologen graven naar stukje Enkhuizer geschiedenis

8 juni 2020 09:30
Archeologen onderzoek Haringhaven Enkhuizen

Op de Kuipersdijk in Enkhuizen wordt door archeologen in de bodem gegraven. Dit gebeurt op de plek van de voormalige Technische School ‘De Cuyp’. Het terrein diende in de 17e eeuw als haringhaven.

“Het is altijd weer spannend om in Enkhuizen dingen op te graven”, vertelt archeoloog Christiaan Schrickx aan WEEFF Radio. “Voor in de binnenstad is het best een groot terrein. Daar kunnen we heel wat blootleggen.”

Stukje geschiedenis

De archeologen wisten uit historische gegevens dat op deze plek de Oude Buyshaven heeft gelegen. “Dat is vernoemd naar de haringbuizen. Dat zijn haringschepen uit de 17e eeuw.” Christiaan vertelt dat Enkhuizen een hele grote haringvloot had van wel 300 schepen.

In de loop van de 17e eeuw ging het niet goed met de haringvisserij in Enkhuizen en dat had gevolgen. “Met de economie van de stad ging het heel slecht in de 18e en 19e eeuw. De bevolking nam af en de capaciteit van die schepen was gewoon niet meer nodig.” In de 19e eeuw is de haven toen gedempt.

De vondsten

Tot nu toe hebben de archeologen kadewerken en beschoeiingen van de oude haven gevonden. In de komende dagen verwachten ze meer te vinden van de beschoeiingen en van een specifieke burg die over de haven heeft gelegen. Het opgraven pakken zij aan door per huizenblok dat nieuw gebouwd gaat worden te graven.

“Dan is het een kwestie van verdiepen en alles documenteren wat we tegenkomen.” Dit gebeurt per klein stukje. “We leggen steeds een stukje van de verschroeiing en van de haven bloot. Dan kunnen we goed met de graafmachine overal bij en dat dichten we vervolgens weer.” De opgravingen gaan soms wel tot 4 meter of 5 meter diep.

Op afstand kijken nar de archeologen

Op dit terrein hadden de archeologen heel goed iets kunnen organiseren waarbij mensen naar de opgravingen konden kijken. Vanwege corona kunnen mensen nu alleen vanaf een afstand kijken. “Helaas moeten we het doen met foto’s. Ook hebben we filmbeelden gemaakt. Beiden plaatsen we op onze website.” De archeologen graven nog op het terrein tot woensdag 10 juni. 

Uitzending – 3 juni 2020

Archeoloog Christiaan Schrickx vertelt over de opgravingen op de Kuipersdijk in Enkhuizen.

Archeologisch onderzoek Haringhaven Enkhuizen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844