Archeoloog Michiel Bartels is nog een paar dagen aan het werk op het Kerkplein in de Hoornse binnenstad.
Ook bij het archeologisch werk wordt rekening gehouden met het Coronavirus. “We werken met een mannetje minder om te zorgen dat we de vereiste afstand van 1.5 meter kunnen bewaren,”vertelde hij afgelopen woensdagavond aan WEEFF Radio.
Deze week werd er een hele bijzondere maar ook lugubere ontdekking gedaan. Tijdens het archeologisch onderzoek dat eerder plaatsvond werden al grafkisten en skeletten gevonden. Deze week werd er op een veel lager niveau onderzoek gedaan. Men stuitte hierbij op een muurtje van dijbenen en scheenbenen. Eenzelfde vondst als enige maanden geleden in Gent. Hoogstwaarschijnlijk neergelegd door de grafdelvers om zo weer ruimte te maken voor nieuwe overledenen.
“Misschien wel tienduizenden Horinezen liggen daar begraven,” aldus Bartels. “De schedels en grote beenderen werden vaak bewaard. Omdat men meende dat daar de ziel in huisde.”
Tijdens het onderzoek is bewust getracht het aantal vondsten laag te houden. Zodat er nog genoeg te ontdekken valt voor latere generaties. Het huidige onderzoek zal echter nog wel even doorgaan.
In de herinrichting van het plein is een fontein opgenomen. Het reservoir hiervoor komt ongeveer 3,5 meter onder de straat. Het archeologisch onderzoek op twee meter diepte is inmiddels afgerond, zo vertelde Michiel Bartels op 4 april aan WEEFF Radio. Nu zal ook de diepere grondlaag onderzocht worden.
Naast vijftig grafkisten is het vervolg van de tunnel gevonden die een paar jaar geleden aan ’t Glop werd ontdekt. In de grafkisten bevinden zich vooral de skeletten van jong volwassenen en kinderen.
“Hoe dat kan weten we niet. Misschien is er een sociale indeling op het kerkhof. Misschien liggen de ouderen wat dichter bij het altaar van de kerk in de richting van de Peperstraat. De grafkisten daar hebben we in de grond laten zitten. Dus daar kunnen we nu niets over zeggen.”
Soms is het ook even slikken. “Zo vonden we begin deze week een kist met daarin waarschijnlijk een moeder met nog een klein kistje op haar schoot met daarin een kleuter. Dan doet je maag even anders.” vertelt Michiel Bartels.
Op de planken van de grafkisten wordt jaarringsonderzoek toegepast zodat de kisten kunnen worden gedateerd.
De Provincie Noord-Holland heeft toegezegd om het DNA onderzoek aan de schedels te betalen.
“Dit onderzoek zal prijsgeven wat de herkomst is van de mensen die 600 jaar geleden in Hoorn woonden. Is het een homogene bevolking uit West-Friesland of hebben ze verbinding met een ander land.”
Dieper in de grond stuit men bij het onderzoek op het Kerkplein misschien nog op de terp waar de kerk op heeft gestaan.
“Misschien kunnen we daarmee de terp dateren en daarmee de oudste kerk. Ten behoeve van de herinrichting zal ook nog een deel van de zuidelijke bakstenen muur van de kerk die we gevonden hebben worden weggehaald. Hiermee hopen we de constructie en fundering te kunnen zien.”
Meer horen en lezen over de geschiedenis van West-Friesland kan hier.
De Hoornse archeoloog Michiel Bartels vertelt verder over het archeologisch onderzoek op het Kerkplein.
Michiel Bartels over het archeologisch onderzoek op het Kerkplein in Hoorn
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844