Archeoloog blij met bijzondere vondst in Onderdijk

22 juni 2024 21:04
Archeoloog Sander Gerritsen in Onderdijk
Bron: Archeologie West-Friesland

Het restant van een middeleeuwse doorbraak van de West-Friese Omringdijk is aangetroffen in Onderdijk. Verslaggevers van WEEFF Next en ChildPress.org bezochten de vindplaats en spraken met archeoloog Sander Gerritsen. De vragen voor Gerritsen werden door Yona van ChildPress en Tim van WEEFF Next voorbereid. Het onderstaande videoverslag werd door Tim gemaakt en gemonteerd.

“We staan hier op een restant van de Omringdijk. Deze weg lag vroeger meters hoger. Maar die hebben ze afgegraven. Eerst in de jaren ’30 een deel en daarna nog in 1969”, vertelt Gerritsen. De dienst waar hij voor werkt – Archeologie West-Friesland – doet onderzoek op plekken waar bouw- en infrawerkzaamheden plaatsvinden. “Als mensen ergens een weg willen aanleggen of iets willen bouwen, dan is een archeologisch onderzoek onderdeel van de vergunning”, vertelt Gerritsen. “Als je op een archeologische hotspot zit, dan moet dat onderzoek worden toegestaan en door de opdrachtgever van de bouw worden betaald.”

Ontdekkingen als de middeleeuwse dijkdoorbraak zorgen ervoor dat het werk van een archeoloog geen dag hetzelfde is. “Als je begint met graven weet je nog niet hoe de dag eruit ziet. En daarnaast kun je de mensen in de omgeving wat teruggeven”, aldus Gerritsen. “We doen hier onderzoek voor de mensen van Onderdijk. We proberen een stukje van hun gezamenlijke geschiedenis te reconstrueren. Daar krijg ik een heel blij gevoel van.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844